Blog Saskia

prikkelverwerkingsonderzoek omdat het nodig is

prikkelverwerkingsonderzoek

‘Wat een hel is dat mam zo een EEG ondergaan.’ We rijden terug van het UMC waar Merlijn een prikkelverwerkingsonderzoek heeft laten doen. Het is zo geweldig dat Dr Bruining mee wil werken aan de documentaire van Merlijn en Linde door te vertellen over het onderzoek dat ze in het UMC aan het doen zijn naar prikkelverwerking. Wat ze aan het onderzoeken zijn en wat ze daarin tegen komen. 

TEKST Saskia Buma

Dr Bruining is ongeveer tweeënhalf jaar geleden begonnen met dit onderzoek. Het staat nog altijd in de kinderschoenen geeft hij aan. Prikkels en de verwerking ervan is een complex verhaal. Hij vertelt dat er kinderen zijn die heel goed tegen harde rockmuziek kunnen maar gek worden van een huilende baby. Merlijn is blij met de erkenning die hij krijgt als hij uitlegt over zijn overprikkeling en hoe het hem daarom niet lukt op school.
Dr Bruining knikt en zegt dat het onderwijs nog niet bekend is met de problematiek rondom de prikkelverwerking van kinderen. Maar ook de overheid weet nog niet genoeg hierover. Hij geeft aan dat het goed zou zijn als we allemaal samen zouden werken: ziekenhuis, politiek en de scholen. Om meer inzichten te krijgen en om de juiste hulpmiddelen voor deze kinderen, die hier veel last van hebben en zelfs uitvallen op school, te ontwikkelen. In ieder geval om meer begrip te krijgen voor hun ervaring.

prikkelverwerkingsonderzoek

Ondanks dat het een hel was om zo een overprikkelende EEG test te ondergaan, is Merlijn heel erg nieuwsgierig wat er dan te zien is. We zullen nog twee weken moeten wachten. Dan hebben ze de EEG geanalyseerd en kunnen we terug komen met onze camera’s om de uitslag te filmen. 

In aflevering 1 zal hij uitleg geven over het feit dat hij wel naar Amerika en Finland kan reizen, maar niet naar school kan gaan. Er zijn zoveel mensen die dit niet begrijpen. Daarom hoopt hij ook op een prikkelprofiel waaruit wetenschappelijk blijkt dat hij hier een probleem heeft. Toch zei Dr Bruining dat er ook niets uit de EEG kan komen en dat je toch problemen kunt hebben in je prikkelverwerking. 

Ik kan me er heel goed in verplaatsten, zeker zoals Merlijn het uitlegt. Op school moet je je houden aan een schema en als je overprikkeld raakt kun je niet op eigen regie naar een plek waar je kunt uitrusten. Totdat je zelf voelt dat je weer mee kunt doen. Althans op de meeste scholen niet waar Merlijn op gezeten heeft.
Met één uitzondering, bij meester John van het Kleurenorkest. Daar ging het wel, fulltime. Omdat John een relatie opbouwde met Merlijn en hem vrijheden gaf als het nodig was. Daarom kon hij daar wel twee jaar fulltime naar school.

Wat pijnlijk is het toch keer op keer te beseffen dat Merlijn zoveel schade heeft opgelopen op scholen met leerkrachten die geen relatie met hem opbouwde. Niet één school maar wel tien andere scholen met leerkrachten. En hoe waardevol John geweest is en nog is. Ik voel heel veel dankbaarheid naar deze man. Ook ik weet dat het dus mogelijk is! Met de juiste mensen en de juiste attitudes kunnen kinderen als Merlijn wel naar school.

Deze documentaire gaat straks discussies losmaken. Er gaat vast begrip komen zodat Merlijn zijn weg niet voor niets is. Dat hij voelt dat hij zijn pijn heeft kunnen omzetten door iets voor anderen te betekenen. 

Lees ook waarom Merlijn naar Amerika ging voor zijn documentaire (en bekijk alvast de trailer!)

Lotje&co is er voor alle ouders van zorgintensieve kinderen. we zijn er dus ook voor jou! Met verhalen waar je om kan lachen, huilen of die je laten nadenken. Doe je mee als lid/donateur?

https://www.lotjeenco.nl/lid-worden

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest