Blog Silvie

Rupsje Nooitgenoeg laat me ook vandaag weer glimlachen

Rupsje Nooitgenoeg

Het kinderboek ‘Rupsje Nooitgenoeg’ is 50 jaar is geworden. Al 50 jaar genieten kinderen van dit populaire boek van Eric Carle, die nog zoveel meer prachtige kinderboeken heeft gemaakt. Ik ben uiteraard meteen terug in de tijd. Niet alleen door ‘Rupsje Nooitgenoeg’, maar vooral door ‘The Very Hungry Caterpillar’.

TEKST Silvie Warmerdam

Daniël ging in Amerika vanaf 2,5 jaar naar school. Naar een speciaal peuterprogramma, dat hem moest voorbereiden op de reguliere Kindergarten. Het leuke was dat dit speciale peuterprogramma, gewoon op de reguliere basisschool om de hoek werd gegeven. En dus kwam hij Julian op school tegen en maakte hij vriendjes in de buurt. 

Zelfredzaamheid en leren praten stond bovenaan het wensenlijstje van mrs Porter, z’n strenge maar o zo betrokken juf in die peuterjaren. En leren praten, deed ze het liefst aan de hand van de klassiekers uit de Amerikaanse literatuur.
Dus kon Daniël het hele verhaal van ‘The Cat and the Had’ van dr Seuss nazeggen. Leerde hij groot-groter-grootst van Goldilocks -je weet wel, Goudlokje die drie beren in huis kreeg. En leerde hij tot 5 tellen, de namen van de dagen van de week én allerlei etenswaren van Rupsje Nooitgenoeg. 

De hongerige rups die op zondag de zon voelt en zich op maandag door een appel heen eet, op dinsdag door 2 peren, op woensdag door 3 pruimen, op donderdag door 4 aardbeien, op vrijdag door 5 sinaasappels en op zaterdag alles eet dat hij kan vinden. Om na twee weken als een prachtige vlinder te ontwaken. ‘Butterfly’ was één van Daniël z’n favoriete woorden.
En nee, natuurlijk leerde hij dat niet in één jaar. In z’n tweede jaar in die peuterklas stond de rups ook op het lesprogramma. En eenmaal in Kindergarten (de Amerikaanse groep 1/2) las de juf het opnieuw voor en deden ze er leuke spelletjes mee. 

Helemaal bovenin Daniël z’n boekenkast staat nu een rijtje met boeken die me te lief zijn en waar te veel herinneringen aan zitten om weg te geven of om in huis te laten slingeren. Rupsje Nooitgenoeg staat er tussen, net als The Very Hungry Caterpillar. Ondanks de dikke stevige pagina’s, hebben ze allebei kapotte hoekjes, vlekken en gerafelde ruggen.
Als ik er doorheen blader brengt het verhaal met de vrolijk gekleurde tekeningen ook vandaag weer een glimlach rond mijn lippen. 

Lees ook hoe leuk het was dat Daniël yogales kreeg op zijn Amerikaanse preschool!

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest