Blog Merel Olden

als je zus vergeet dat ze ’s nachts een luier draagt

's nachts een luier

‘Vannacht heb ik Hester drie keer roepend op de vloer van de huiskamer aangetroffen’, vertelt de zorgonderneemster.

TEKST Merel Olden

Mijn zus blijkt vergeten te zijn dat ze zich er vorige week bij heeft neergelegd dat ze voortaan met een luier slaapt. Dat de postoel niet meer naast haar bed staat. Omdat ’s nachts uit bed komen te uitputtend en vooral te gevaarlijk is geworden, nu haar spierkracht en balans afnemen. Omdat ze te vaak valt.

Bij de laatste val, de tweede binnen een week, zei ze -eindelijk- vol overtuiging: ‘Dit wil ik niet meer’. Ze huilde van opluchting toen de zorgonderneemster antwoordde dat ze ook niet meer hoefde.

’s nachts een luier

Maar dat was ze vannacht helemaal vergeten. Ik stel me voor hoe ze wakker werd en besloot dat plassen in een luier geen optie kon zijn. Dat dat vies was. Dat ze dat heus wel zelf kon. Op de postoel. En als die er niet stond, dan maar gewoon op de wc in de badkamer. En probeerde de meters naar de badkamer te overbruggen op benen die haar allang niet meer dragen kunnen. En zo op de huiskamervloer terecht kwam en nog altijd zeker wist dat opgeven geen optie was. Dat de zorgonderneemster haar dan maar moest helpen om in de badkamer te komen. Maar die bracht haar terug naar bed.

Nog twee keer probeerde ze het diezelfde nacht. Nog twee keer werd ze terug naar bed gebracht.

‘Ze is boos op me’, vertelt de zorgonderneemster.

Hoe boos Hester is, blijkt een paar dagen later. ‘Vanmorgen was ik haar op bed aan het wassen’, vertelt de zorgonderneemster. ‘Opeens zei ze: “Ik moet plassen.” En voor ik kon reageren keek ze me uitdagend aan en liet alles lopen. “Dan moet je de postoel maar terugzetten”, zei ze.’

‘Maar dat kan ze vergeten’.

Lees ook hoe het gesprek ging waarin het besluit viel dat Hester ’s nachts een luier gaat dragen.

Lotje&co is er voor ouders én voor brussen van zorgintensieve kinderen, jongeren en volwassenen. Want de zorg houdt niet op, ook niet voor brussen, Steun jij hen ook?

https://www.lotjeenco.nl/lotjeco/het-platform-voor-gezinnen-met-een-zorgintensief-kind/doneren/

 

 

 

Geef een reactie

Merel Olden
Merel Olden Merel Olden (45 jaar) getrouwd en moeder van een zoon van veertien werkt als ambulant begeleidster voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Haar zus Hester werd elf maanden voor haar geboren met een open rug en liep vlak na de geboorte een hersenvliesontsteking op. Als kind waren Hester en zij onafscheidelijk. Vanaf haar achttiende kreeg Hester te kampen met ernstige epilepsie. Die is de laatste jaren beter onder controle, maar sindsdien gaat Hester mentaal en lichamelijk steeds verder achteruit. Merel schrijft hierover voor Lotje&co en haar blog zuszo.weebly.com.

Meer Merel Olden

Klik hier voor alle Lotje&co bloggers

Misschien vind je dit ook interessant

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest