Blog Elise

hotelletjes doen, daar zijn mijn zoon en ik goed in

hotelletjes

Mijn zestienjarige zoon is zwaar gehandicapt en heeft de verstandelijke vermogens van ongeveer een zevenjarige. Hij kan niet lopen en praten, niets zelf vastpakken en is niet zindelijk. Cadeaus voor hem verzinnen is door al z'n beperkingen een crime. Daarom wordt hij met Sint, Kerst en z'n verjaardag overstelpt met bonnen. En daar profiteer ik ook weer van.

TEKST Elise van der Velde

Je hoort vaak dat kinderen met een verstandelijke beperking heel erg ‘in het nu’ leven. En dat je daar wat van kunt leren. Nou niet de mijne, Ties leeft volledig in het ‘straks’. Hij kan zich wekenlang verheugen op één nacht in een hotel. Zo’n hotelbon is dus goed voor wekenlang plezier.

Hotelletjes doen, daar zijn Ties en ik al jaren goed in. Ooit ontstond het idee om op Schiphol te logeren. Ties ging steeds beter rijden in zijn elektrische rolstoel met hoofdbediening. Tijdens zo’n weekend deden we dan ook niets dan dat. Hij reed, ik volgde en we kwamen allebei tot rust.

Nu de elektrische rolstoel lastiger wordt voor hem, omdat hij groter en stijver (en bokkige puber) wordt, duw ik hem voort door een stad naar keuze. Meestal Amsterdam maar deze vakantie Nijmegen, de stad waar mijn schoonmoeder woont. En dit keer verheugde Ties zich er meer op dan ik.

Sinds maart heeft Ties af en toe een epileptische aanval. Vaak vóór of na een spannende gebeurtenis zoals een nachtje ziekenhuis of logeren op een nieuwe locatie. Zou het weer gebeuren in Nijmegen? Of vóór Nijmegen? Of erna?

Ook zag ik op tegen de verzorging. We zijn al een keer op de grond beland toen ik hem zonder tilhulpmiddel een hotelbed in wilde rollen. Bovendien is zijn rolstoel duwen geen makkelijke opdracht meer.

Hoe bijzonder het ook blijft om met z’n tweetjes op stap te gaan, ik kom tegenwoordig met rugpijn en verkrampte handen terug.

De eerste nacht thuis kreeg hij inderdaad een epileptische aanval. Ik troost me met het feit dat ik er meer last van heb dan hij. Hij lijkt na een aanval zelfs frisser en fitter dan ervoor. Terwijl ik het wilde geschok en het bloed op z’n matras, omdat hij op zijn tong of wang bijt, niet snel van mijn netvlies krijg.

Toch kijk ik alweer naar goede hoteldeals voor de zomer. Want als Ties mij iets leert, dan is het om niet in het nu te blijven hangen maar me ongeremd te verheugen op straks.

Lees ook waarom de uitjes naar Schiphol zo lang zo belangrijk waren voor Elise en Ties.

Lotje&co is er voor alle ouders van zorgintensieve kinderen, elke dag weer. Ook in 2019! Omdat het delen van verhalen helend werkt en we die erkenning en herkenning elke dag nodig hebben. Doe je mee?

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest