VOOR JOU

59% ouders voelt schaamte voor hun kind

schaamte

Zo’n 59% van de ouders schaamt zich wel eens voor hun zorgintensieve kind, blijkt uit een door Lotje&co gehouden enquête. 41% zegt hier geen last van te hebben. Alles is goed natuurlijk, en gevoelens zijn lastig te sturen, maar feit is dat je als gezin met een zorgintensief kind altijd met de buitenwereld te maken hebt. Twee moeders vertellen hoe zij hiermee omgaan.

TEKST Elise van der Velde

Fatima Fortes (36), moeder van Isabelle (6, meervoudig beperkt) en Calvin (4), heeft het liever over ‘frustratie’ dan over schaamte. ‘Ik ben al jaren gewend om nagekeken te worden om mijn tatoeages’, vertelde ze aan Lotje&co. ‘Dat kan ik wel aan. Dan denk ik hoogstens: kom op jongens, het is 2018. Maar de blikken die ik krijg als ik met Isabelle loop, dat medelijden van wildvreemden, daar heb ik het moeilijk mee. Mijn echte verdriet gaat niemand wat aan.’ Fatima’s dochter is lichamelijk en verstandelijk beperkt: ‘Ze zit in een rolstoel, heeft een waterhoofd en draagt een brilletje. Lange tijd had ze een neussonde. Vanaf een kilometer afstand zie je dat er iets niet klopt. Ik schaam me er nooit voor om met haar te wandelen, maar word wel gefrustreerd en bozig om bemoeienis. Bijvoorbeeld als ze de hele metro bij elkaar krijst en een omstander haar dan gaat ‘opvoeden.’

een schaamteloze tweet
Wie Fatima op Twitter volgt, weet dat ze geen blad voor de mond neemt: ‘Op Social Media ben ik vrij schaamteloos ja. Maar altijd met een knipoog. En nooit over Isabelle. Ja, één keer twitterde ik: ‘Mijn dochter loopt te tandenknarsen en nu wil ik haar schedel inslaan.’ Dat leverde me een paar ontvolgers op. En ik moest zelfs mijn ex-man, met wie ik een heel goede band heb, ervan overtuigen dat het echt niet serieus bedoeld was. Op goede dagen ben ik juist trots. Eén niet-sprekend kind in een rolstoel, één vrolijke blonde peuter die je de oren van je kop tettert, en een moeder die nogal afwijkt van de standaard. We zijn een markant stel.’

Carla Damen* (37), moeder van Saartje (8) met PDD-nos, vertelt op haar werk niet dat haar kind autistisch is. Ze vindt dat niemand daar iets mee te maken heeft: ‘Tegenwoordig is het in om je hele hebben en houden te delen. Iedereen mag alles van elkaar weten, we gooien elke flutfoto die we maken op internet en bloggen over de intiemste privédetails. Ik vind dat maar niets. Het past ook niet bij mij, ik ben een gesloten persoon. Daarom vertel ik op mijn werk niet dat mijn enige kind zo zwaar autistisch is dat ze niet normaal kan functioneren. Dat gaat niemand wat aan. Als collega’s enorm uitweiden over problemen thuis of met de gezondheid, ben ik geïrriteerd. Ik ben op kantoor om te werken, niet om de psycholoog uit te hangen. Natuurlijk heb ik begrip voor andermans ellende, maar van huis uit heb ik meegekregen dat je je eigen boontjes moet doppen.’

niet kunnen meepraten
Is dat niet ingewikkeld om je privé-situatie zo uit beeld te houden? Carla: ‘Zodra het onderwerp richting kinderen gaat, maak ik me met een smoesje uit de voeten of hou ik mijn mond. Natuurlijk is het soms lastig. Mijn collega’s weten dat ik een kind heb van 8. Maar ik kan niet meepraten over games, boeken of typische basisschool probleempjes. Het helpt wel dat ik niet in de stad woon waar ik werk. Niemand kent de school van mijn dochter. Ik heb niet het gevoel dat ik mijn kind verloochen of ‘niet authentiek ben’, wat een vriendin een keer suggereerde. Ik heb juist het idee dat ik goed voor mezelf zorg. Dit is mijn manier om op de been te blijven. Ik hou van mijn werk, en ook van mijn kind, maar zie het als twee prettig gescheiden werelden.’ *echte naam bij redactie bekend

Lees ook: hoe Bram voor het eerst met zijn dochtertje in haar rolstoel naar de supermarkt gaat.


Verder lezen over schaamte? Word dan lid!
In het themadossier ‘Schaamte’ vind je nog meer interviews, de uitgebreide uitslag van de enquête, tips om goed om te gaan met de buitenwereld en meer. Lotje-leden krijgen toegang tot dit dossier en vele andere dossiers waaronder ‘Humor’, ‘Geld’ en ‘Je kind 18+’. Ook krijg je korting op workshops en evenementen plus twee keer per jaar onze prijswinnende glossy magazine op de mat. Bovendien steun je met je lidmaatschap het werk van Lotje&co: gezinnen met een zorgintensief kind in hun kracht zetten. Sluit je bij ons aan en word nu lid voor maar €25,- per jaar!

samen maken we Lotje mogelijk

Eén reactie op “59% ouders voelt schaamte voor hun kind”

 • Marleen Larde schreef:

  Jeetje wat een speciaal onderwerp.
  Schamen voor je zorg intensieve kind.
  Ik heb 2 zorg intensieve kinderen en 1 brusje.
  Ik schaam me niet voor mijn kinderen en heb er met mijn mensen die mij dierbaar zijn open over.
  Wil alleen niet altijd met zorg bezig zijn dus soms vertel ik niet alles over de extra zorg, tijd en energie alles kost.
  Ga gewoon met mijn oudste in de rolstoel over straat en als de jongste on de speeltuin wil spelen ga ik mee wat ook tijd kost en raar is op die leeftijd maar wat een ander er van denkt moeten zij weten ik zorg voor mijn kinderen op mijn manier en ik schaam me nergens voor.
  En ze mogen alles vragen of ik antwoord geef dat bepaal ik zelf.
  Leef en laten leven ieder op zijn manier.
  Bij het care4kids event te Heino hebben we dit motto ook en hebben we respect, waardering en liefde voor ieder mens in wat voor uitvoering dan ook.
  En op je werk niet praten over je zorgintensieve kind waarom niet je hoeft niet alles te vertellen maar je kunt wel iets vertellen alle kinderen tellen mee toch? En misschien snappen je collega’s het misschien beter waarom jij reageert zoals je reageert of kunnen ze je helpen als je er misschien onverwachts tussen uit moet.
  Het kweekt begrip en een samen gevoel onder collega’s vind ik.

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

 • Ik word trouwe vriend
 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest