Blog Lotjes keukentafel

zo moe door al die gebroken nachten

schuldgevoel

Nee niet weer! Ik ben zo moe! Ik hoor het vast niet goed … zucht … ik kijk op mijn wekker: 02.34 uur.

TEKST Karin Berenschot-Beusink

Dat is de derde keer vannacht. De monitor piept en op de camera zie ik dat Vincent flink benauwd is. Dus snel weer uit bed en hem helpen. Helaas heeft hij flink gespuugd en zit alles onder de sondevoeding. Heerlijk van die gestolde melkklodders. Dat wordt douchen, andere pyjama en het bed verschonen.

Mijn man en ik werden een geoliede machine. Hij hielp Vincent met douchen en ik verschoonde het bed. Binnen een half uur lag hij weer in een schoon en fris bed. Ik deed snel de wasmachine aan en ging daarna even bij Vincent zitten. Gelukkig sliep hij snel weer. Met tranen in mijn ogen streelde ik over zijn hoofd, waar zou dit heen gaan. Dit kon toch niet eindeloos zo doorgaan. Maar niemand weet en wist – gelukkig – het antwoord op deze vraag.

Om 03.18 uur lag ik weer in bed en hoopte ik dat we rustig verder kunnen slapen. Gelukkig kon ik meestal de slaap weer snel vatten want om 06.00 uur ging weer de wekker. Dit soort nachten sloopten mij en mijn partner. Vermoeid stapte ik uit bed. Dit moe zijn zat diep in me geworteld. Ik kon wel een week  slapen. Zo gingen de weken, maanden en jaren verder. Langzaam maar zeker wende ik -en mijn lichaam en geest- aan deze moe-stand.

Zo nu en dan ging ik slapen als de thuiszorg er was. Maar een schuldgevoel bekroop me dan. Ik voelde me een slechte moeder, omdat ik moe ben moet een ander voor mijn kind zorgen.

Uiteraard weet ik dat het geen schande is om hulp te vragen bij de verzorging van je zorgintensieve kind. Maar als ik niet zelf in de verzorging kon voorzien, voelde het voor mij als falen. En zo bleef ik moe en moe-derloos.

Ik, Karin, ben de trotse moeder van vier kinderen. Vincent, Chantal, Marieke en Bart-Jan. Alle namen zorgvuldig op basis van 7 letters uitgezocht. Ik woon mijn hele leven al in de Achterhoek. Samen met mijn man Martijn en de herdershond Kyra. Vincent is helaas in 2010 aan een zeldzame longaandoening overleden. Onlangs ben ik gestart met mijn coaching praktijk Bewust (B)uiten. Ik begeleid en coach speciale zorgmoeders zodat zij de zorg voor het gezin vol kunnen blijven houden. Opgeven is geen optie. Wij vrouwen durven alles maar dat hoeft niet alleen!

Lees ook hoe Stephanie als alleenstaande moeder altijd ‘aan’ staat.

Lotje&co deelt verhalen waarin ouders zich kwetsbaar durven opstellen en toegeven dat schuldgevoelens aan de orde van de dag zijn. Om zo dat schuldgevoel een beetje te verzachten. Word vriend zodat we deze verhalen kunnen blijven delen.

 

 

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest