NIEUWS

app die jonge kinderen screent op tekenen van autisme

tekenen van autisme

e-Health, iedereen heeft zijn mond er vol van en de ene app na de andere verschijnt. En nu is er zelfs een iPhone app die jonge kinderen screent op tekenen van autisme. Maar werkt dat ook?

TEKST Veronique Werz

Volgens het Amerikaanse onderzoekbureau Duke Center for Autism and Brain Development kan deze app inderdaad screenen op tekenen van autisme. Daarbij is, volgens het onderzoek, de app eenvoudig in gebruik en scoort hij behoorlijk positief bij de gebruikers ervan. Dat de app gratis is, is natuurlijk ook een mooie plus.

hoe werkt het?

Dat is eigenlijk vrij simpel. Want iedereen heeft een telefoon en iedereen maakt tegenwoordig selfies. En het is precies die techniek die de basis legt. Want terwijl jonge kinderen naar filmpjes kijken (uiteraard ontwikkeld met dit doel) worden de reacties op video vastgelegd. Vervolgens worden de emoties en de mate van aandacht die het kind heeft voor de filmpjes gemeten en benoemd volgens een onderzoekslijst.

is het onderzoek representatief?

Aan het onderzoek deden 1.750 gezinnen mee. De kinderen hadden de leeftijd van 1 tot 6 jaar. Zij kregen 3 filmpjes voorgelegd. Volgens Geraldine Dawson, directeur van het Duke Center, is het een representatief onderzoek. Bijna 90 procent van de metingen heeft relevante gegevens opgeleverd.

prediken voor eigen parochie

Natuurlijk begrijpen wij ook wel dat dit prediken voor eigen parochie is. Zowel Apple als het onderzoekscentrum hebben baat bij een positieve uitkomst. Dit neemt niet weg dat deze app toch ook wel valt onder de categorie ‘baat het dan schaadt het niet’.
Tenminste als je met de uitslag wel naar een professional gaat die het vermoeden kan bevestigen. Want uiteindelijk blijft het menselijk contact en de interactie die er plaatsvind tussen onderzoeker en kind wenselijk. Zodat je als ouders samen met de professional tot een conclusie komt. En daar dan weer een eventueel ontwikkelplan voor kan maken.

Lees ook hoe deze virtual reality app ons een beetje wegwijs maakt in de prikkels die iemand met autisme ervaart.

Lotje&co spot graag nieuwe ideeën en wellicht hulpmiddelen die het diagnostiseren van onze kinderen kunnen ondersteunen. Ook daarom ben je lid.

https://www.lotjeenco.nl/lid-worden

 

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest