Blog Silvie

ouder-van zijn is simultaan schaken voor gevorderden

simultaan schaken

Er zijn schakers die dat kunnen: tegen verschillende tegenstanders tegelijk een wedstrijd spelen. Ze lopen bedachtzaam van bord naar bord, maken hun zetten en winnen vast ook nog veel van die simultane partijen. Ik zal het je verklappen: ik kan dat ook! Ook al ben ik geen schaker. 

TEKST Silvie Warmerdam

Het is een gewone doordeweekse middag in het eindexamenjaar van Julian. Ik zit met Simeon en Daniël aan de keukentafel. De thee met koekjes zijn op, ze maken huiswerk. Julian zwoegt boven op de laatste loodjes van zijn profielwerkstuk.
Daniël heeft een nieuwe rij optelsommen tot 100 die hij met hulp van een 100-vel uitrekent. Rode wangen en puntje van zijn tong uit zijn mond, want het blijven moeilijke sommen. ‘Nee, niet vierenvijftig, het antwoord is vijfenveertig’, verbeter ik zo nu en dan.
Simeon tegenover hem trekt ongelijknamige breuken van elkaar af. Dit is voor hem een lastig onderdeel van het rekenen. En omdat de cito-eindtoets voor de deur staat, kan extra oefenen geen kwaad. ‘Je moet de uitkomst wel nog vereenvoudigen’, maan ik hem tot zorgvuldigheid.’ En: ‘Denk aan de tafels!’

Terwijl ik Daniël help met 43 + 36, reken ik snel in mijn hoofd 1 7/12 – 1/5 uit om Simeon z’n uitkomst na te kijken.
Dan vliegt de keukendeur open, Julian stampt met zijn laptop in zijn hand de keuken in en zet het scherm op tafel. Voor mijn neus, bovenop het rekenwerk: ‘Kan je even meelezen met de eindconclusie? Ik kom er niet uit.’
Ik kijk naar het scherm, duw de sommen en de breuken uit mijn brein en probeer zijn Engelse zinnen over het genetisch manipuleren van planten in me op te nemen. 

Drie jongens met ieder hun eigen vragen, zorgen, discussies en wensen. Ze zijn zo veel meer verschillend dan hun leeftijden doen vermoeden, dat ik de hele dag van ’t ene naar het ene andere schaakbord stap. En bij iedere zet moet bedenken wie ik tegenover me heb en hoe ik dus moet reageren.

Lees ook dat als het gaat om helpen opruimen, ik altijd probeer om geen onderscheid te maken

 

2 reacties op “ouder-van zijn is simultaan schaken voor gevorderden”

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest