NIEUWS

we hoeven sondevoeding niet meer ieder jaar aan te vragen

sondevoeding

Heeft jouw kind sondevoeding nodig? Dan is het vanaf nu -1 januari 2019- niet meer nodig om daar jaarlijks een aanvraag voor in te dienen. Dat is niet alleen een stap in de goede richting van minder bureaucratie in de zorg, maar ook een bewijs dat we als ouders echt wat te zeggen hebben en onze ervaring er toe doet. 

TEKST Silvie Warmerdam

De zorgverzekeraars hebben gezamenlijk besloten om het jaarlijkse aanvraagformulier voor sondevoeding per direct te schrappen. Petra van Holst, algemeen directeur van Zorgverzekeraars Nederland: ‘Ernstig zieke patiënten hebben vaak levenslang sondevoeding nodig. Deze verzekerden, maar ook de familie en zorgverleners, moeten dan niet telkens onnodig belast worden met het opnieuw aanvragen.’

En dat is natuurlijk goed nieuws. Het betekent niet alleen één formulier minder invullen en dus net wat minder bureaucratie. Het betekent ook erkenning, onze stem is gehoord. Want de zorgverzekeraars hebben dit besluit genomen na gesprekken met ouders van zorgintensieve kinderen. Ouders zoals Erika van de Bilt -onze vaste blogger– en Annette van Stekelenburg over wie we eerder de documentaire lieten zien.
Erika zegt in het persbericht: ‘Dit haalt weer iets van mijn overvolle bordje. En tegelijkertijd voelt het als erkenning, voor een bepaalde groep zorgvragers was de jaarlijkse aanvraag een overbodige bureaucratische handeling. Als ik bestel, is het omdat het nodig is.’
En Annette: ‘Het proces om te komen tot sondevoeding is pijnlijk en langdurig. Het voelt kwetsend als je dan jaarlijks moet bewijzen dat je kind nog steeds voeding nodig heeft.’

Het werkt dus om als ouder-van je mond open te doen. Het werkt dus om onze ervaringsverhalen hoe het in de praktijk gaat, te blijven vertellen. En dat is het echte goede nieuws.

Lees ook hoe we wel door moeten gaan in die bureaucratische brij omdat we geen ander perspectief hebben.

Lotje&co deelt elke dag weer verhalen van ouders van zorgintensieve kinderen over de bureaucratie, overwinningen, geluk, verdriet, rouw en de liefde. Alleen samen houden we het vol. Help jij mee om het netwerk rondom deze ouders te vergroten?

 

Eén reactie op “we hoeven sondevoeding niet meer ieder jaar aan te vragen”

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest