Blog Elise

en dan droom je dat je gehandicapte kind kan lopen

spastische zoon kan lopen

Ik droomde dat Ties kon lopen. Het was op het strand en het ging voor geen meter. Hij wankelde als iemand die net 'Sta op en loop' te horen had gekregen en dat dan maar ging doen al wist hij bij god niet hoe. Ik filmde het geheel van een afstand, ergens hoog, waarschijnlijk een rots of zo en hield mijn adem in. Als ik te hard uitademde, zou hij vallen. 

TEKST Elise van der Velde

Remco, die Remco niet was maar mijn vader, die weer mijn vader niet was maar Jack Nicholson – want zo gaat dat in dromen bovendien hebben ze griezelig veel van elkaar weg, vooral in About Schmidt (tip tussendoor: huur die film) – keek natuurlijk weer niet. Want zo gaat dat bij mannen, die kijken nooit als één van hun kinderen een mijlpaal bereikt. En als je dan zegt: ‘Hij deed het écht!’ geloven ze je pas als ze het zelf ook zien. Ties moet normaal met allerlei orthopedische heupstukken in zijn rolstoel rechtop worden gehouden. Nu liep hij rechtop over het strand. Ik kon me niet meer inhouden en gilde: ‘Goed zo Ties!’ Toen viel hij om.

Ik heb ze niet vaak, dromen waarin Ties dingen doet die hij in het echt niet voor elkaar krijgt. Maar meestal volgt er, letterlijk, een stap. Een woordje erbij of een schamele poging tot zindelijkheid, nooit word ik teleurgesteld. Na elke loopdroom word ik frisser en opgewekter wakker dan anders. En een fris en opgewekt gevoel moet je – vind ik – meteen delen met degene die je liefhebt. Ongeacht het uur van de nacht en zo gedetailleerd mogelijk.

‘Ik droomde weer dat Ties liep en jij was erbij, hoewel je in mijn vader was veranderd, die eigenlijk Jack Nicholson was en Ties zag er heel zelfverzekerd uit en volgens mij betekent het iets goeds!’
‘Hm.’
‘Nee echt, net als bij mijn miskraam, dat ik de nacht ervoor droomde dat ik de weg naar de VU niet kon vinden en dat ik toen zeker wist dat ik de volgende dag slecht nieuws zou krijgen…’
‘Hm.’
‘Dat was voorspellend!’
‘Een week lang bloedverlies was ook voorspellend.’
‘Ja maar door die droom wist ik het zéker. En nu heb ik hetzelfde gevoel. Een soort opluchting.’

Ik draai me om en probeer het beeld van Ties op het strand weer op te roepen, als een krakerig zwart-wit vakantiefilmpje. Er gaat iets gebeuren. Iets goeds.

Lees ook: op vakantie in zo’n vintage Volkwsagenbusje is ook iets waar Elise over droomde

Lotje&co is er voor die vergeten groep mantelzorgers die het wat ons betreft meer dan verdient: de ouders van zorgintensieve kinderen. Steun jij hen ook?

https://www.lotjeenco.nl/lotjeco/het-platform-voor-gezinnen-met-een-zorgintensief-kind/doneren/

 

 

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest