DOE MEE

is sporten voor jouw kind met beperking een brug te ver?

sport gehandicapt kind
12 december 2017

Sporten geeft zoveel energie, maar vraagt zoveel doorzettingsvermogen. Vaak lijkt het dus onmogelijk. Maar is dat wel zo?

TEKST Veronique Werz

Toen we aan tafel zaten bij de Esther Vergeer Foundation vroegen zij of wij eigenlijk wel de kinderen bereiken die door sport zoveel zelfvertrouwen hebben gekregen. Of eigenlijk vroegen ze of Lotje&co wel de groep kinderen bereikt die behoorlijk zelfredzaam zijn en dus bijvoorbeeld G-sport, of rolstoeltennis kunnen beoefenen.

Ik moest ze het antwoord schuldig blijven. Ik weet het namelijk niet. Maar wat ik wel weet is dat ook de ouders van Esther Vergeer (rolstoeltennister) dezelfde zorgen en beren op de weg zijn tegen gekomen als de gezinnen die we bij Lotje&co treffen. Ook zij moesten Esther haar eigen pad laten gaan en dat was soms zo ongelooflijk moeilijk.

Als ik het interview met Ton en Ineke Vergeer weer lees dan herken ik zinnen als:

Ton: ‘Aan emoties kwamen we in het begin helemaal niet toe. Pas later doken er vragen op: hoe moet dat met werk, verkering, zelfstandig wonen?
Of
Ineke: ‘Nooit vroeg ik me af waarom overkomt dit ons, wel waarom het zo moeilijk was. Maar dan ging het over instanties. Uren hing ik aan de telefoon om iets voor elkaar te krijgen.’
Of
Beiden: ‘Sander (de twee jaar oudere broer van Esther) schoot erbij in. We moesten met Esther naar het ziekenhuis, fysiotherapie, zorgoverleg… alles draaide om haar. Soms moest Sander zich dan alleen redden.’ Beiden hadden achteraf gezien, dat zo graag anders gedaan.

Ook hier blijkt weer dat we juist vanuit de term zorgintensief, die we ooit Lotje&co bedachten, zo verbonden zijn met elkaar. Dat we als ouders het zo moeilijk vinden om onze kinderen los te laten en dat het zo fijn is als er activiteiten zijn die laten zien dat er zoveel wel mogelijk is. Daarom organiseerden we de Lotje&co-Sneeuwdag. Een sport waar veel ouders toch op voorhand van denken dat dat niet mogelijk is, maar wat blijkt, ook skiën kan wel!

Beoefent jouw kind een sport die onmogelijk leek? En hoe was dat voor jou als ouder om je kind daarin los te laten en het gewoon te laten gebeuren? Schrijf je antwoord onder dit bericht of op onze Facebook-pagina. We zijn benieuwd!

Samen zoeken we naar de mogelijkheden ook als het onmogelijk lijkt. Als lid maak ook jij dat mogelijk.

samen maken we Lotje mogelijk

Eén reactie op “is sporten voor jouw kind met beperking een brug te ver?”

  • Anneke Bouwens schreef:

    Mijn zoon (25) doet nu zo’n 5 jaar aan rolstoelbasketbal en zeilt. Vooral het zeilen vond en vind ik nu soms nog wel een dingetje. Bas is ernstig lichamelijk en visueel beperkt en heeft een matige verstandelijke beperking. Het geeft hem zoveel vrijheid, dat hij samen met een vrijwilliger een zeilboot zelf kan besturen.

    Groetjes Anneke

Geef een reactie

site De Heren Van

Pin It on Pinterest