Blog Huizer-maatjes

stap voor stap op weg naar zelfstandigheid

stap voor stap

Betrokken zijn bij de opstart van een woongroep vraagt ook veel geduld. Je wilt ervoor zorgen dat je kind ook zoveel mogelijk betrokken blijft, maar als het meer dan een jaar duurt voordat je zoon of dochter er gaat wonen dan is dat niet altijd gemakkelijk.

TEKST Marlous van Gieken

In oktober 2016, toen Tim 17 jaar was, hebben we ons aangesloten bij de Huizer-maatjes. We hebben bewust gekozen voor een woongroep-in-opstart om zo veel mogelijk betrokken te kunnen zijn bij de invulling. En het mooie is dat het een nieuwbouwproject is in een woonwijk. We bouwen dus samen aan ‘onze’ droom.

Het jammere bij een nog-te-bouwen-woongroep is dat je, naast het vinden van een locatie, afhankelijk bent van de procedures van de gemeente en dat het ontwerpen en bouwen van een pand ook wel wat tijd in beslag neemt. Waarbij we eerst dachten dat Tim eind 2018 zelfstandig zou gaan wonen, hopen we nu dat 2020 haalbaar is.

Maar de betrokkenheid van de ouders en kinderen blijft gelukkig groot door gezellige uitjes, bijeenkomsten over de voortgang, samen knutselen om geld in te zamelen etc. 

Daarnaast heeft Tim net op zijn 19e verjaardag spulletjes gevraagd (zijn uitzet) voor als hij bij de Huizer-maatjes gaat wonen. Samen met Tim heb ik op de computer gekeken naar bekers, mokken, kopjes, borden en meer. Hij wist heel duidelijk wat hij mooi vond en wat niet. Nadat hij eerst voor Italiaans glaswerk wilde gaan, heeft hij uiteindelijk gekozen voor bekers met oogjes erop. Super trots ben ik dat hij zo’n eigen mening heeft en keuzes maakt. Door de keuze merkte ik weer hoe groot en zelfstandig hij is, en tegelijk ook nog klein.

Door samen toe te groeien naar het zelfstandig wonen, leren we ook steeds beter waar ondersteuning bij nodig zal zijn en waar niet. ‘Van fouten maken leer je’, wordt altijd gezegd, maar toch vind ik het verdomd moeilijk om Tim fouten te laten maken. Houd ik zijn zelfstandigheid hier dan door tegen? Misschien houd ik hem soms wel klein, maar ik weet ook dat ik hem soms overschat..

Stapje voor stapje groeien ‘we’ toe naar zelfstandigheid. En ja, soms is het dan toch wel weer fijn dat het wat langer duurt dan we eerst in gedachten hadden, voordat Tim uit huis gaat.

Lees ook waarom een paar muren en een groepje bewoners niet genoeg zijn om een wooninitiatief op te richten

Lotje&co is er voor ouders van jonge kinderen én voor ouders van oudere kinderen. Omdat het zorgen-voor nooit weg gaat en we steeds weer voor nieuwe uitdagingen, keuzes en beslissingen komen te staan. Daarom blijf je lid

https://www.lotjeenco.nl/lid-worden

 

2 reacties op “stap voor stap op weg naar zelfstandigheid”

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest