Blog Jeannet

stickervellen

stickervellen

Janna en ik zitten op het grote bed, omhuld door zachte kussens en dekentjes. Zij kijkt naar een filmpje, ik zit naast haar en schrijf over onze Pictogenda-ervaringen. We gebruiken de agenda nu vijf weken. Ik schreef hoe Janna en ik gaandeweg zochten naar de handigste manier om de Pictogenda te gebruiken en afgelopen week merkte ik dat we er aardig thuis in raakten. Volgende week sluit ik alweer af met mijn laatste blog over dit experiment. Maar nu eerst over ons picto-momentje van deze week.

TEKST Jeannet Klooker

Deze week was ik serieus voorbereid. Ik regelde 25 stickervellen (te krijgen in de shop van de Pictogenda), liet Janna foto’s verzamelen en zette ze in het programma picto-selector, een gratis online programma voor visuele ondersteuning. Er staat op de website: ‘Picto-Selector is een Windows programma voor het maken van dagritmekaarten.’
Het was wel even een werkje om de foto’s stuk voor stuk in het programma te importeren. Misschien zag ik een manier over het hoofd om ze allemaal ineens over te zetten of lag het aan de Mac-versie van het programma? Op maandagavond kwam ons moment en nam Janna het importeren over. Ik verwonderde me hoe makkelijk ze zich de handelingen eigen maakte. De volgende keer kan ze het vast grotendeels zelf.

Tip van Janna: ‘Maak een week lang foto’s van alles wat je doet, dan heb je voor alles een sticker.’

persoonlijk
Nadat we samen een online vel vol stickers hadden gemaakt, elf rijen en zeven kolommen, was het tijd het echte stickerblad in de printer te leggen. Met spanning keken we hoe zevenzeventig persoonlijke stickers uit de printer kwamen rollen.
Helaas, verkeerde afdruk, de afbeeldingen zaten net niet op de stickers. Er was een brede kant en die moest precies goed zitten. Ik voerde een vel ondersteboven en achterstevoren in, maar de plaatjes stonden steeds net naast de stickers. Ik voelde me een digibeet. Maar niet alles gaat altijd vanzelf, soms moet je even doorgaan en dat deden we. Ook Janna bleef positief.

Tip van Jeannet: ‘Print eerst een proefvel en schrijf erop hoe je ‘m in de printer legt.’

Het uiteindelijke resultaat was prachtig en het inplakken een feestje. Ze mocht de algemene week doen. We kwamen erachter dat we nog een foto van de school willen maken, van de viool en van kinderkoor. Er is nog werk aan de winkel, maar het wordt mooi en persoonlijk!
Het liefst wilde Janna het hele jaar al gaan inplakken maar het was tijd om te gaan slapen. En nu is het ook tijd om Janna in bed te leggen, tot volgende week!

Moeder Jeannet en dochter Janna testen voor Lotje&co de Pictogenda en beschrijven in zes wekelijkse blogs hun ervaringen. Janna is tien jaar en heeft de diagnose ASS. Ze heeft veel moeite met ‘lege momenten’, vooral als het wie, wat, waar niet duidelijk is. Een duidelijke planning met plaatjes helpt haar. In week 1 kwam de Pictogenda per post. In week 2 bood de agenda enige orde in de chaos. In week 3 lijkt de Pictogenda handig voor de hele familie. In week 4 zorgt de Pictogenda voor een fijn moeder-dochter moment.

agenda vol pictogrammen

De Pictogenda is gemaakt voor kinderen en volwassen die baat hebben bij visuele ondersteuning van dagelijkse activiteiten. Het is meer een hulpmiddel dan een agenda. In de Pictogenda kun je voorbedrukte stickers plakken, of stickers afdrukken met foto’s of symbolen die je zelf kiest. De stickervellen kun je bij www.pictogenda.nl bestellen.

Geef een reactie

Jeannet
Jeannet is de moeder van Janna (10, ASS). Janna heeft veel moeite met ‘lege momenten’, vooral als het wie, wat, waar niet duidelijk is. Ze kan erg goed samen met andere kinderen spelen. Dat is echt een hobby van haar. Net als paardrijden en circusles. Ze is helemaal gek op dieren. Jeannet werkt als praktijkonderzoeker. Ze heeft haar eigen onderzoeksbureau. Ze vertelt de verhalen achter de cijfers en ontwikkelde daarnaast de applicatie INZI. INZI meet persoonlijke doelen van kinderen en volwassenen die hulpverlening krijgen.

Meer Jeannet

Klik hier voor alle Lotje&co bloggers

Misschien vind je dit ook interessant

site De Heren Van

Pin It on Pinterest