Blog Lotjes keukentafel

onweer; niet iedereen kan daarmee omgaan

storm

Het gaat onweren. Je voelt het aan alles. De wind zet op en de lucht kleurt in no time donkergrijs. Ik werk vandaag thuis en binnen is het zo drukkend warm, dat ik het vermoeden heb dat het ook hier binnen elk moment los kan barsten. Het ziet er altijd onheilspellend uit, onweer. Maar ik houd er wel van. Het is iets machtigs en heel dynamisch. Waar anderen moeite hebben met slapen als het buiten onweert, slaap ik juist het best bij donder en bliksem.

TEKST Maarten de Vries BRON Zorgvisie.nl

Zo letterlijk als de dreiging van slecht weer is, zo figuurlijk is die soms voor zorgorganisaties wanneer zij niet aan alle verplichtingen kunnen voldoen. Verplichtingen naar de cliënt. De wet. De overheid. Het personeel. De bank…?

Als die donderwolken zich samenpakken boven een zorgorganisatie, omdat het declaratieproces niet op orde is of de personeelsplanning niet efficiënt genoeg, wat moet je dan doen? Het onheil proberen af te wenden? Kan dat dan? Kun je een storm afwenden? Of moet je de storm juist gebruiken? Ik denk het laatste. Maar dan heb je wel leiderschap nodig. Een kapitein en een paar stoere bemanningsleden die de storm aandurven. Toch zie ik vaak het tegenovergestelde gebeuren in de zorg.

Er wordt naar elkaar gekeken. Of er worden allerlei veranderingen los van elkaar en zonder afstemming in gang gezet. En dat ene besluit dat wellicht niet iedereen leuk zal vinden, wordt niet genomen. Er ontstaat paniek op de werkvloer en die paniek wordt overgenomen door het management.

Begrijp me goed, ik houd van de zorg. Het beeld wat ik hierboven schets is absoluut te eenzijdig. Toch moet het mensen die in de zorg werken bekend voorkomen.

Die storm is wat mij betreft niet het onheil dat dreigt, maar de verandering die gemaakt moet worden. En dan is het van belang dat er daadkrachtig wordt opgetreden door mensen in de organisatie zelf. Want ook al huur je tien consultants in die je haarfijn kunnen uitleggen waar het misgaat en een plan van aanpak hebben om het allemaal anders te doen, die moeilijke keuzes moet de organisatie zelf maken. En ja, het zal even stormen en ja, er zullen mensen ontevreden of teleurgesteld zijn na afloop. Dat is altijd nog beter dan cynisme. Cynisme over weer een mislukt project of een systeem dat niet in gebruik is genomen.

En dan moet het mooiste deel van het onweer nog komen: de stilte na de storm. Voordat het normale leven weer op gang komt, is er even dat moment van bezinning. Het is stil en je hoort alleen wat vogels fluiten, alsof er een nieuwe dag is aangebroken. Dat moment duurt maar even en daarna is het weer business als usual. Zo werkt het buiten en zo werkt het wat mij betreft ook met veranderingen in de zorg.

Dus doe mij maar een lekker uitdagend project in de zorg. Dreigend onweer, een heftige storm én een moment van bezinning.

Maarten de Vries is consultant planning & roostering bij AAG. Hij adviseert zorgorganisaties bij vraagstukken met betrekking tot personeelsplanning en ondersteunt bij het beheer van deze processen en systemen.

Lees ook dat veranderingen soms ook worden opgelegd en dat dat veel vraagt van zowel professionals als ouders. Bijvoorbeeld als het gaat om de nieuwe ‘Wet zorg en dwang’ (Wzd) die per 1 januari 2020 in werking treedt.

Lotje&co is niet bang om midden in een storm te staan. Soms is het nodig om samen verder te komen en ieders stem te laten horen. Ook daarom ben je lid.

https://www.lotjeenco.nl/lid-worden

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest