NIEUWS

iemand met een beperking een harttransplantatie weigeren?

hartransplantatie

In North Carolina, Amerika is iemand een harttransplantatie geweigerd omdat hij/zij een verstandelijke beperking heeft. Omdat deze persoon een klacht heeft ingediend bij het Amerikaanse College voor Rechten van de Mens (Office of Civil Rights, OCR), weten we van dit schokkende verhaal.  

TEKST Silvie Warmerdam

Ondanks dat er wel wettelijke bescherming is, blijken vooral individuele dokters de beslissing te nemen of iemand in aanmerking komt voor een transplantatie, schrijft The Mighty. Uit onderzoek van de Amerikaanse ‘Autistic Self Advocacy Network (ASAN)’ -het netwerk van mensen met autisme- blijkt dat 85% van de kinderartsen de verstandelijke beperking mee laten wegen bij een beslissing over transplantatie. Bij bijna de helft van de programma’s gericht op harttransplantaties, blijkt dat zelfs een lichte tot een matige verstandelijke beperking genoeg is om mensen niet op de wachtlijst te zetten.
Als reden geeft de ASAN aan dat artsen een nogal medische kijk hebben op de beperking, ze denken dat de kwaliteit van leven minder is. Uit onderzoek blijkt overigens niet dat mensen met een verstandelijke beperking anders op een nieuw orgaan reageren, dan mensen met een regulier IQ. 

De OCR heeft met de Universiteit van North Carolina, waar de arts werkzaam is die de harttransplantatie heeft geweigerd, een deal gemaakt. De patiënt staat nu gewoon op de lijst en de universiteit gaat zijn werkwijze en beleid aanpassen. 

Een schokkend verhaal. De vraag is: gebeurt dit in Nederland ook? Worden in Nederland ook transplantaties of andere operaties geweigerd omdat je kind een beperking heeft? Ben je er al eens tegenaan gelopen en wil je je verhaal met ons delen? Laat dan hieronder of op social media een reactie achter. Of stuur een berichtje naar silvie@lotjeenco.nl

Lees ook hoe fijn het is als je kind met een verstandelijke beperking in het ziekenhuis gewoon voor vol aangezien wordt. 

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest