Blog Bram

hoe een simpel kaartje tranen van geluk brengt

kaartje

Sara krijgt een uitnodiging voor haar eerste kinderfeestje. Een simpel kaartje draait uit op een emotioneel moment voor Emine en Bram.

TEKST Bram Verbrugge BRON Ad.nl

Hebben jullie de uitnodiging gevonden?’, vraagt Lieke als ik haar tegenkom in de supermarkt. Ik kijk haar vragend aan, ik weet van niks. ‘Ik heb een kaartje voor het feestje van Ezra in het bakje van Sara gedaan’, zegt ze.

Op de middelbare school zat ik bij Lieke in de klas en nu zit haar zoontje in Sara’s groep op het kinderdagverblijf. Ezra wordt binnenkort vier en is één van de kinderen met wie Sara graag speelt. Ze zorgen goed voor haar, de grote jongens op het kinderdagverblijf. En Sara maakt daar handig gebruik van. Ze rijden haar rond op het plein en brengen haar speelgoed als ze er zelf niet bij kan. Voor de kinderen is het de normaalste zaak van de wereld.

‘Sara is al twee weken aan het kwakkelen en daarom is ze deze week niet naar school geweest. Maar wat leuk! Sara is dol op Ezra, dus daar zal ze heel blij mee zijn.’

zielig?
‘Ezra is ook dol op Sara’, zegt Lieke. ‘Hij mocht vier kinderen uitkiezen voor zijn feestje. Hij koos drie jongens van zijn leeftijd en Sara.’

Ik kan niet wachten om Emine te vertellen over Sara’s eerste kinderfeestje. We vechten al weken tegen een dip. Na weer een ziekenhuisbezoek bezochten we dierentuin Blijdorp, maar echt ontspannen lukte niet. Al op de parkeerplaats zei het eerste kind dat we zagen: ‘Oh wat zielig. Dat meisje zit in een rolstoel.’

Veel volwassenen staarden die dag ongegeneerd naar Sara’s kleine rolstoel. Alsof het een attractie was waar toevallig ook een kindje in zat. Eén vrouw bleef zo lang omkijken dat ze struikelde. Het liefst had ik geschreeuwd: ‘Sara is niet zielig en kijk allemaal even lekker voor je!’

feestje
Emine is Sara aan het verschonen als ik het leuke nieuws vertel. ‘Sara, je bent uitgenodigd voor een feestje’, zeg ik. Haar ogen worden groot van blijdschap. ‘Een feestje. Leuk!’, roept ze.

Ik vertel aan Emine dat Ezra zelf zijn vriendjes heeft uitgekozen. ‘Drie jongens van zijn leeftijd en Sara.’ Ik zie mijn vrouw slikken en de kamer uit benen. Op de gang verbergt ze haar tranen voor Sara. Ik schrik even, maar zie dan dat het tranen zijn van blijdschap.

‘Ik was bang dat ze nooit naar een feestje zou kunnen. Dat kinderen haar als een buitenbeentje zien en andere ouders het te lastig zouden vinden’, zegt Emine.

blijdschap
Ik begrijp haar blijdschap. En haar angst. Wat als je kind nooit wordt uitgenodigd voor een kinderfeestje? Sara heeft veel hulp nodig en kan zonder wat extra moeite niet overal aan meedoen. En eerlijk, ik kan mij best voorstellen dat mensen twijfelen of dat wel werkt op zo’n drukke dag.

Ezra en zijn moeder zien geen probleem, noch een attractie. Zij zien Sara. Gewoon om wie ze is.

Bram en Emine hebben de Stichting Voor Sara opgericht om te strijden voor onderzoek naar de zeldzame spierziekte MDC1A. Meer informatie staat op voorsara.nl

Lees ook: de momenten die deze moeder van een zorgintensief kind gelukkig maken

Lotje&co is dé ontmoetingsplek voor gezinnen met een zorgintensief kind. Sluit je bij ons aan: samen staan we sterker!

samen maken we Lotje mogelijk

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest