Blog Silvie

zuzu uit Syrië

9 oktober 2017
kind met Down dreigt uitzetting naar Irak
beeld: Patrick Siemons

Ik hoor de verhalen van vluchtingen in het nieuws, lees hun ervaringen soms toevallig online. Maar hun situatie blijft ver van mijn bed. Het blijven abstracte beelden, omdat ze me niet persoonlijk raken. Tot ik tegen het verhaal van Zuzu aanloop.

TEKST Silvie Warmerdam

Zuzu is een jongetje van vijf. Hij is geboren in Syrië, heeft de Iraakse nationaliteit. Hij is een paar jaar geleden met zijn moeder en grote broer aangekomen in Nederland. Ze hebben in verschillende opvangcentra gezeten. Zijn vader is Palestijn -om het ingewikkeld te maken- en is met Zuzu’s zus nog in Syrië.
Zuzu heeft Downsyndroom. Op dit moment woont hij met z’n moeder en broer in het asielzoekerscentrum in Amersfoort. Zuzu gaat naar dagbesteding in Vathorst, waar hij z’n eerste woorden heeft leren spreken. Z’n gezondheid is fragiel, z’n ontwikkeling gaat door alle verhuizingen maar langzaam vooruit.

Nu hangt het gezin uitzetting boven het hoofd. Uitzetting naar Irak omdat de moeder daar geboren is. De Nederlandse overheid geeft een negatief reisadvies voor Bagdad omdat de gewelddadige aanslagen daar toenemen, maar vindt het wel verantwoord om Zuzu ernaar toe te sturen. In de woorden van de IND: het gezin kan onvoldoende aantonen dat zij dermate groot gevaar lopen dat asielverlening gerechtvaardigd is.

De Nederlandse overheid dreigt een kwetsbaar zorgintensief jongetje op het vliegtuig te zetten naar een land waar het niet veilig is. Waar hij in een vluchtingenkamp terecht zal komen zonder hygiëne of begeleiding. Hij maakt daar geen schijn van kans. Ook omdat hij gediscrimineerd en gepest zal worden. Iets wat al in een AZC aan de orde was. ‘Asielzoekers vroegen [in het AZC] om zijn overplaatsing, omdat ze bang waren dat het syndroom van Down besmettelijk is,’ schrijft het AD.

Een moeder met een dochter met Downsyndroom schrijft op Facebook: ‘Twee jaar geleden werkte ik als verpleegkundige in de noodopvang in Kampen. Daar zag ik Zuzu. Even later zag ik zijn moeder. Ze rende achter haar zoontje aan. Ik herkende haar gelijk. Ze was niet alleen maar een vrouw met hoofddoek voor mij, maar een Downmama. We keken foto’s van mijn dochter en van Zuzu. We lachten om de gekke Downdingetjes, we werden vriendinnen.’

Omdat ouders-van elkaar altijd zullen herkennen, komt de oorlog in Syrië ook mijn persoonlijke leefwereld in. In de vluchtelingenopvang in Nederland wonen ouders zoals jij en ik. Ouders die ook 24/7 zorgen voor hun kind. Maar dan in een uitzichtloze situatie waarin ze niet zelf mogen beslissen over hun toekomst.

Teken ook de petitie zodat Zuzu in Nederland kan opgroeien!

Lotje&co is er voor ALLE ouders van zorgintensieve kinderen. Ben jij al lid? 

samen maken we Lotje mogelijk

4 reacties op “zuzu uit Syrië”

Geef een reactie

site De Heren Van