NIEUWS

als je kind een vaste dagelijkse routine nodig heeft

vaste dagelijkse routine

Veel zorgintensieve kinderen, maar zeker veel kinderen met ASS, gedijen het beste in een strakke regelmaat. In een voorspelbare omgeving, waar de dagelijkse routines de dienst uitmaken. Australisch onderzoek laat nu zien hoe belastend die dagelijkse routine voor met name de moeders is. 

TEKST Silvie Warmerdam

Vier onderzoekers spraken twintig moeders van kinderen met ASS uit het westen van Australië over het managen van de dagelijkse routines en hun welbevinden daarbij. De Engelse titel van het onderzoek luidt: ‘The experiences of mothers of children with autism spectrum disorder: Managing family routines and mothers’ health and wellbeing.’
Omdat de resultaten zijn gepubliceerd in de ‘Australian Occupational Therapy Journal’, zijn de aanbevelingen geschreven voor zorgprofessionals.  Toch is het onderzoek ook interessant voor ouders. Al was het maar voor de herkenning. 

Allereerst: het zijn inderdaad vaak de moeders die die noodzakelijk dagelijkse familie-routines organiseren. De geïnterviewden geven aan dit zwaar te vinden, ze ervaren gevoelens van uitputting. Als ouders (lees moeders) niet tevreden zijn over de taakverdeling in huis, ervaren ze nog meer stress.
Uit de interviews met die 20 moeders construeren de onderzoekers vijf thema’s die zorgprofessionals met de ouders zouden moeten gespreken. 

  • Zolang het schema draait, blijf ik gezond
  • Mijn leven is erg druk omdat ik de hele tijd voor anderen moet zorgen
  • Vasthouden aan het schema is vermoeiend of frustrerend
  • Ik kan (alleen maar) voor mijn gezin zorgen als ik voor mezelf zorg
  • Ik ben niet perfect en dat is oké. 

Je eigen grenzen en beperkte mogelijkheden accepteren en aanvaarden, is een manier om het vol te houden. Net als tijd voor je zelf inbouwen -zonder je daar schuldig over te voelen. 

Hoe manage jij de behoefte van je kind om alle dagen hetzelfde te laten zijn? 

Lees ook hoe Daniël koppig vasthoudt aan zijn woensdagmiddag routine…

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest