Blog Lotjes keukentafel

vliegen met m’n gehandicapte kind? mij niet gezien

vliegen

‘Je had ons moeten zien, jongen, destijds. Gingen we met het vliegtuig, ik met twee van die grote gasflessen over mijn schouders. Beademingsapparaat op mijn rug. Ik had zo met dolfijnen kunnen gaan duiken, had nog net geen flippers aan.’ Een vriendin van me vertelt over haar vliegvakanties met haar gezin, en zoontje, met apneu. ‘En die mensen boos naar ons kijken, bij de douane. Duurde natuurlijk uren, die controle.’ Maar daar moest je je gewoon niets van aantrekken, vond ze. Waarmee ze voor mij al helemaal een heldenstatus kreeg. Een soort Mega Mindy gaat op reis. Want ik durf het met Kate echt niet aan, dat vliegen.

TEKST Krista Okma

Nu is het bij ons wel eventjes nóg ingewikkelder. Want Kate kan niet eens rechtop in haar vliegtuigstoel blijven zitten. En een poepluier verschonen in het gangpad, wordt toch ook wat lastig. O, en dan heb ik het nog niet eens over het constante geluidsorkest dat Kate ten gehore brengt, ook ’s nachts, als de luiken dicht zijn en iedereen graag wil slapen. Ik kan er natuurlijk een vriendelijk kaartje uitdelen voor onze medereizigers, en een setje oordopjes, zoals ik een keertje ergens als tip op internet heb gelezen. Desnoods nog een neusknijper erbij. Maar ik vrees dat het ons alsnog niet in dank zal worden afgenomen.

Als we die reis al zouden overleven, zonder door medereizigers te worden gevild, zijn we er nog niet. Want ik zou ook ter plaatse nog eens 1001 hulpmiddelen moeten gaan regelen… een aangepaste woning… een landkaart van alle nabije medische hulp… Bij de gedachte alleen al, heb ik spontaan nóg een vakantie nodig. Dus voorlopig houden we het op een weekendje Friesland. Durven we misschien volgend jaar wel eens de oversteek te maken, naar één van de Waddeneilanden. En kijk ik soms, heel stiekem, al wel eens naar van die aangepaste campings in Frankrijk. Dan maar geen heldenstatus. Een soort Mini Mindy, met luiertas. Maar wél stressvrij.


Krista Okma
 is moeder van twee kinderen: Skye (12) en Kate (8). Kate heeft Pitt Hopkins, een zeldzame chromosoomafwijking. Krista is expert opvoeden en opgroeien en heeft een zelfstandig adviesbureau. Zij schreef onder meer ‘Oei, er klopt iets niet’, een boek voor ouders van een kind met een lichamelijke en/of mentale beperking, hun omgeving en hulpverleners. www.kristaokma.nl

Lees ook: met de trein is ook niet altijd alles: flynn werd bijna geplet door treindeuren…

Lotje&co is het platform voor ouders van zorgintensieve kinderen. Ben jij al lid? Want alleen met elkaar maken we het mogelijk om verhalen te blijven delen, elke dag weer.

https://www.lotjeenco.nl/lid-worden

 

Geef een reactie

site De Heren Van

Pin It on Pinterest