Blog Lot

open brief aan minister de Jonge, van een orthopedagoog

volwaardig leven

U presenteerde vorige week uw plan met acties voor een meer volwaardig leven van mensen met een beperking. Plannen om complexe problematiek beter te verstaan. Investeringen om de behoefte achter moeilijk verstaanbare gedrag te ontdekken. Acties dus om gezien te worden, om volwaardig oprecht contact te ervaren; dat wat je mens maakt.

TEKST Lot de Swart

Plannen om gezinnen beter te ondersteunen. Dat ouders geen administratief medewerker, advocaat, zorgmedewerker, verwijzer, noem het maar op zijn, maar vooral een volwaardig ouder van hun kinderen; hun kinderen met en zonder beperking.
Acties ook om de zorg beter aan te laten sluiten bij de vraag van mensen met een beperking. Écht passend; precies die hulp krijgen waarmee je meer van jezelf kan laten zien, je vingerafdruk kunt zetten, gevoel van trots kunt voelen. Dat je kansen krijgt te leren ook. Omdat je recht op onderwijs verzilverd wordt. Dat je een leerling mag zijn, simpelweg omdat je een kind bent.

Beste Minister, u raakt met uw plannen de kern van het probleem en de kern van de oplossingen.

meebouwen aan volwaardig leven

Ik solliciteer bij deze naar een functie van ‘Volwaardig Leven Bouwer’.
Ik wil, met u, meebouwen aan deze weg naar meer volwaardigheid. Bouwen aan een maatschappij waar de mogelijkheden en talenten van mensen met een beperking worden benut; een maatschappij waar mensen met een beperking (óók met een ernstige beperking) volwaardig, zichtbaar meedoen.
Het leven van iedereen -daar geloof ik in- zou ook zo veel meer volwaardig zijn wanneer mensen met een beperking echt deelnemer zijn van het dagelijkse leven. Hun meer volwaardige leven, maakt het onze ook kleurrijker, completer. Ik wil met u meebouwen aan trotse mensen, trotse volwaardige ouders en trotse, volwaardige begeleiders en verzorgers die hun werk met plezier en voldoening kunnen doen. En kunnen doen waar ze goed in zijn: een verschil maken.

Ik heb u mijn enthousiasme te bieden. Met hart en ziel zet ik me in voor emancipatie van mensen met een beperking. Mensen met een beperking, hun naasten en hun begeleiders trots maken op zichzelf en elkaar; daar ga ik voor. Ik kan meebouwen aan erkenning en ruimte voor de mogelijkheden, talenten en rechten van mensen met een beperking. Bouwen aan meer mèns zijn.

Op dus naar een volwaardig leven voor mensen met een beperking; en daarmee ook voor hun naasten en hun begeleiders. Op naar een meer kleurrijk leven voor iedereen.

Vriendelijke groeten en hopelijk tot ziens,
Lot de Swart

Lees ook over het plan voor een co-piloot voor 450 gezinnen uit het programma Volwaardig Leven. 

Lotje&co is er voor alle ouders van zorgintensieve kinderen. Samen zetten we stappen naar een volwaardig leven voor iedereen. Doe je ook mee?

https://www.lotjeenco.nl/lotjeco/het-platform-voor-gezinnen-met-een-zorgintensief-kind/doneren/

Geef een reactie

Lot de Swart
Lot de Swart Lot de Swart werkt als orthopedagoog bij een organisatie voor mensen met een beperking in de Achterhoek, Stichting Estinea. Ze heeft een bijzondere interesse voor mensen met een ernstig verstandelijk en meervoudige beperking. De inspiratie die ze opdoet in haar werk met deze mensen, hun gepassioneerde begeleiders en liefdevolle ouders, verwerkt ze in gedichten en columns.

Meer Lot

Klik hier voor alle Lotje&co bloggers

Misschien vind je dit ook interessant

site De Heren Van

Pin It on Pinterest