NIEUWS

discriminerend loondispensatie plan is geschrapt. En nu?

loondispensatie

Het is je vast niet ontgaan: het kabinet schrapt de loondispensatie, het plan om mensen met een handicap onder het minimumloon te betalen. Staatssecretaris van Ark sprak de afgelopen maanden met alle betrokkenen en kwam tot de conclusie dat het plan niet goed uitvoerbaar en ongewenst is. Hoe gaat het nu wel verder?

TEKST Silvie Warmerdam

Alle lof gaat naar de actiegroep ‘Wij Staan Op’ die het verzet organiseerde. Via demonstraties in de Tweede Kamer, de brief van Noortje van Lith aan premier Rutte en een petitie die ruim 90.000 keer is getekend, kwam er veel media-aandacht voor hun argumenten en schaarde de publieke opinie schaarde zich achter hen. 

En terecht. Het plan was niet alleen discriminerend, zoals ook het College van Rechten voor de Mens concludeerde, omdat voor mensen met beperkingen andere loonregels zouden gaan gelden dan voor andere werknemers. Door het plan zouden ook de mensen die toch al zoveel last hebben van de uitdijende zorgbureaucratie, er nog meer administratie bij krijgen. 

loondispensatie van tafel, en nu?

Staatssecretaris van Ark gaat wel op zoek naar verbetering van de bestaande regels, wat moet leiden tot meer banen, zo meldt de NOS.
De brede coalitie voor mensen met een arbeidsbeperking (naast Wij Staan Op ook de vakbeweging en onder andere Ieder(in)) wil ook graag praten over het verbeteren van de kansen op werk.
‘Wij willen een regeling die uitgaat van volwaardig werknemerschap, waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen werknemers met en zonder beperking,’ citeert Ieder(in) de brede coalitie. ‘Met een paar eenvoudige aanpassingen kan de huidige loonkostensubsidieregeling voldoen aan de behoeften van werkgevers en werknemers.’

Om die eenvoudige aanpassingen uit te leggen, heeft de brede coalitie in een brief aan de Staatssecretaris op een rij gezet aan welke acht eisen een werkbaar alternatief zou moeten voldoen. Het gaat de coalitie in het kort om eenvoudige regels, die voor een stabiel inkomen zorgen en uitgaan van een volwaardige werkrelatie tussen werkgever en werknemer. Regels die de gelijkwaardige positie van werknemers met een beperking bevorderen en de werkgevers ontlasten. 

Lotje&co waardeert en steunt waar mogelijk de inzet van onder andere ‘Wij Staan Op’, omdat zij zich nu inzetten voor een betere toekomst van veel van onze kinderen.  

Lees ook hoe het stormde op de media toen de Staatssecretaris met het voorstel voor loondispensatie kwam. 

Lotje&co is het platform voor ouders van zorgintensieve kinderen. Elke dag delen we naast persoonlijke verhalen, de highlights uit het nieuws waar we als ouders-van mee te maken hebben. Ben jij al lid?

https://www.lotjeenco.nl/lid-worden

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest