VOOR JOU

een boek over spelen en levenskunst

Voor Joseph en zijn broer

Als theoloog Christa Anbeek te maken krijgt met een burn out en thuis komt te zitten, is daar Joseph haar kleinzoon. Hij houdt haar de spiegel voor, waardoor ze de stap weet te maken van overleven naar leven. Ze schreef er het boek ‘Voor Joseph en zijn broer; van overleven naar spelen en andere zaken van ultiem belang’ over.

TEKST Silvie Warmerdam

Door de aanwezigheid van Joseph, wordt Christa niet alleen oma, ze gaat zich ook oma voelen. Mede hierdoor raakt ze geïnteresseerd in haar eigen oma en haar eigen familiegeschiedenis. Een familiegeschiedenis met een donkere rand, want niet alleen haar oma, ook haar vader en haar broer plegen zelfmoord. In het boek Voor Joseph en zijn broer wisselt ze haar familieverhaal af met een zoektocht in de filosofie en theologie naar theorieën die haar helpen om weer overeind te komen na haar burn out en los te komen van de donkere familierand.

Voor Joseph en zijn broer; van overleven naar spelen en andere zaken van ultiem belang

Een belangrijke gedachte waar ze op komt als ze Joseph ziet spelen is, dat we spel nodig hebben om in het leven een stap verder te komen. Spel als de kunst om te doen alsof. De kunst om ons een betere wereld voor te stellen en daar vervolgens stappen op weg naar toe te zetten.
Een idee dat ons – ouders van zorgintensieve kinderen – ook goed past. Hoe vaak stellen we ons niet een betere wereld voor, waar de begeleiding voor ons kind wel goed is geregeld? Waar wel een ideale plek is om te wonen of te logeren? Een wereld waarin de diagnose wel bekend is? De filosofen die ze aanhaalt geven troost, inspiratie en een ander perspectief…..

blader, lees, herlees en win dit boek

Kortom, Voor Joseph en zijn broer is een boek om in te bladeren, te lezen, te herlezen en nog ‘ns over na te denken. Jammergenoeg is onze winactie gesloten. Je kunt het boek natuurlijk wel altijd zelf nog aanschaffen, bijvoorbeeld via de uitgever.

Luister ook naar de podcast van het interview dat Christa Anbeek gaf bij de Balie.
Lees ook het interview met Christa in de wintereditie van het tijdschrift Lotje&co. Geen lid? Blader dan in dit nummer en word lid…

Lotje&co is het platform voor ouders van zorgintensieve kinderen: iedere dag vind je bij ons herkenbare verhalen, nuttige nieuwsberichten, leuke uitjes, winacties en slimme advertorials. Als donateur/vriend maak je ons werk mogelijk

https://www.lotjeenco.nl/lotjeco/het-platform-voor-gezinnen-met-een-zorgintensief-kind/doneren/

 

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest