Blog Huizer-maatjes

zo gaat dat in de praktijk, een Wajong uitkering aanvragen

Wajong uitkering

Om de huur en andere zaken te kunnen betalen is het nodig om een Wajong of beschutte werkplek toegewezen te krijgen. Ook hierbij wordt ons geduld wel eens op de proef gesteld.

TEKST Jacobien Middelkoop

Onze dochter Vera is 20 en zal aan het einde van dit schooljaar afscheid nemen van haar school, een school voor Speciaal Voortgezet Onderwijs.
Dit schooljaar loopt ze op maandag stage bij een grand-café in een buurthuis en gaat ze op donderdag en vrijdag naar een bakkerij, waar ze heerlijke taarten en koekjes bakken. Als Vera van school af komt, zal zij op deze twee plekken elk twee dagen in de week haar dagbesteding hebben.

Begin dit jaar hebben we bij het UWV een aanvraag ingediend voor een Wajong uitkering. Dit omdat Vera van school af gaat én omdat ze zo’n uitkering straks nodig heeft als ze bij de Huizer-maatjes gaat wonen. We denken dat ze voor de Wajong in aanmerking komt op basis van haar beperking.
Volgens school is haar uitstroomprofiel licht arbeidsmatige dagbesteding en zal zij te allen tijde begeleiding en ondersteuning nodig hebben bij haar ‘werk’.

Vera werd uitgenodigd voor een gesprek met een arts van het UWV. Deze arts moet beoordelen of er sprake is van arbeidsvermogen.
Met z’n drieën togen wij naar Almere voor de afspraak. We moesten wat lang wachten voordat we naar binnen geroepen werden. Achteraf bleek dat de arts een lang weekend was weggeweest en zich nog even snel moest inlezen. 

Er werden allerlei vragen aan Vera gesteld. De arts zag dat ze een horloge droeg en nam dat als leidraad om de dag door te nemen. ‘Zet je zelf je wekker?’, ‘Zoek je zelf je kleren uit?’, ‘Maak je zelf je ontbijt?’, ´Hoe laat ga je naar school?’ etc. Vera gaf steeds keurig antwoord, waaruit bleek dat ze best veel zelf kan. Op de vraag ‘Wat doe je buiten school?’ gaf Vera antwoord dat ze dan op het schoolplein voetbalde. Als ouders moet je op je tong bijten om geen antwoord te geven of te veel aanvullingen te doen. Maar je moet ook bewaken dat er een reëel beeld gegeven wordt.
Het vragen stellen duurde bij elkaar anderhalf uur! Wij merkten dat Vera steeds vermoeider werd en haar antwoorden steeds onsamenhangender werden. Wij waren al murw na die tijd, laat staan zij.
Aan het einde mochten wij gelukkig ook nog wat toevoegen, zoals dat Vera bijna bij alles hulp of begeleiding nodig heeft. 

Onlangs kregen we de uitslag: de aanvraag was afgewezen! Toen ik dit las borrelden er wat krachttermen naar boven. Wel werd aangegeven dat ze geen arbeidsvermogen heeft. Hoe kan het dan afgewezen worden? Pas na het lezen van het rapport van de keuringsarts konden we concluderen dat Vera wel voor de uitkering in aanmerking komt, maar dat ze die pas krijgt als ze van school af gaat.

Pfff, dit kan toch wel wat duidelijker UWV?

Woongroep Huizer-maatjes is een ouderinitiatief voor een nog te realiseren woonvorm met 24-uurs begeleiding, voor een groep van 18 jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking:  www.huizer-maatjes.nl

Lees ook wat het Sociaal Cultureel Planbureau na onderzoek te zeggen heeft over wooninitiatieven als Huizer-maatjes

Lotje&co is het platform voor ouders van zorgintensieve kinderen. We zijn er ook voor ouders van kinderen die de volwassen leeftijd bereiken en tegen nieuwe vragen aanlopen. Daarom blijf je lid!

https://www.lotjeenco.nl/lid-worden

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest