Blog Wiarda

wat als je kind zulke bijzondere opmerkingen maakt?

Dart Vader
19 juli 2018

Met Wessel beleef je altijd wat, saai is het eigenlijk nooit! Als je tot de gelukkigen behoort die hem persoonlijk kennen zijn het vooral zijn bijzondere opmerkingen die je bij blijven.

TEKST Wiarda Boneschansker van Ee

We hebben vakantie en genieten van de tijd samen. In de vakantie gaat hij nog wel een paar dagen logeren op de Libelle. Voor hem om in het ritme te blijven, maar eerlijk is eerlijk, ook voor mij om weer een beetje bij te komen van de drukte, lawaai en 24-uurs zorg. Fijn dat het kan en dat hij een plekje heeft waar hij zich veilig en geborgen voelt. Dat hij en wij de mogelijkheid hebben gekregen om weer van elkaar te kunnen genieten.

uitgeslapen

Ik denk dat weinig andere ouders van Smith Magenis kindjes kunnen zeggen dat onze kinderen uit kunnen slapen. Ook bij Wessel is dat normaal gesproken het geval. Maar zo wel in deze vakantie, we hebben er al een paar dagen op zitten dat meneer pas na 9 uur s’ochtends wakker wordt. (natuurlijk de nachtelijke ontwakingen niet meegeteld, maar daarna lekker weer in slaap gevallen ;-))
Heerlijk, vrolijk als een vinkje stapt hij dan uit zijn bed, houdt het langer vol overdag en is een stuk minder geprikkeld. Het scheelt dat het vakantie is en er niets moet. Ook voor Wessel is het fijn want nu kan hij op zijn gemakje naar beneden, lekker ontbijten en doen waar hij zin in heeft. Hij wil geen kleding aan maar liever zijn joggingpak, prima hoor…geen probleem. Hij is liedjes aan het zingen en speelt met zijn nieuwe auto’s.

‘kijk mama…Dart Vader’

Deze morgen staat de televisie aan, we hebben net het journaal gekeken en daarna vergeten om de televisie uit te zetten. Wessel loopt de kamer in en gaat op zijn stoeltje voor de tv zitten. De herhaling van het nieuws is erop en hij zit wat mee te luisteren terwijl hij druk bezig is met zeker drie andere dingen. Zo ziet hij vanuit zijn ooghoek een mevrouw in een nikab op de televisie verhaal doen over het basisonderwijs van haar dochtertje. Hij denkt er verder niets bij, is alweer bijna afgeleid met zijn andere dingen maar zegt tussen neus en lippen door ineens: ‘Kijk mama…Dart Vader is op televisie…..’
Ik vertel hem dat dat een mevrouw is met een sluier. Dat sommige mevrouwen vanwege hun geloof een hoofddoek of zelfs een soort sluierpak aan hebben. Hij accepteert het en gaat weer verder met de orde van de dag, zijn auto’s organiseren.

hoe leg je het uit?

Ik ben blij dat dit nu kwam naar aanleiding van iets dat we op televisie hebben gezien, en dat ik het thuis aan hem uit kon leggen. Maar hoe doe ik dit als deze mevrouw bijvoorbeeld voor ons had gestaan in de supermarkt? We proberen Wessel een open opvoeding te geven, zonder te oordelen en mensen te accepteren zoals ze zijn, ongeacht achtergrond, religie of huidskleur. Maar ik snap ook dat hij, vanuit zijn belevingswereld de vergelijking met zijn favoriete Star Wars-figuur maakt.
Nu is het met Wessel eigenlijk altijd vrij makkelijk om uit te leggen waarom iets zo is, hij accepteert bijna alles wat anders is zonder er verder bij na te denken of over te oordelen. Maar wat als hij wel gaat doorvragen of angstig zou reageren? Hoe zou ik het dan uitleggen?

Lees ook hoe de moeder van Arje worstelt met de keuze over wel of geen MKD

Lotje&co is de community waar een ieder zijn stem mag laten horen. Ook daarom ben je lid.

https://www.lotjeenco.nl/lid-worden

 

Geef een reactie

Wiarda
Wiarda Boneschansker is de moeder van Wessel (9 jaar, Smith Magenis syndroom (SMs). Wessel heeft meervoudige beperkingen, hoewel je dat op het eerste gezicht niet zegt. Een pittig mannetje waarmee altijd wat te beleven valt. Volledig thuis wonen in combinatie met de gevolgen die Wiarda ondervindt van een hersentumor, ging niet meer. Sinds een klein jaar woont Wessel doordeweeks op woongroep de Libelle bij Koninklijke VISIO in Haren. Wekelijks schrijft zij over de belevenissen met Wessel op haar blog: www.dekniezebietertjes.com

Meer Wiarda

Klik hier voor alle Lotje&co bloggers
site De Heren Van

Pin It on Pinterest