Blog Lotjes keukentafel

we vieren het leven van het meisje dat alles veranderde

geboortedag
You left your footprint in this world. Foto: Mooiste Momenten Fotografie

Vandaag is het precies een jaar geleden dat jij de wereld, en daarmee ons leven, ingleed. Wat een prachtige dag was dat! Je voelde zo warm en rook zo heerlijk pasgeboren. Je opende jouw grote, diepblauwe kijkers en keek verwonderd rond. Een hele nieuwe wereld, een hele nieuwe toekomst lag op jou te wachten. Je paste perfect in mijn armen, alsof je voor ons gemaakt was.

TEKST Arianne Wennekes

Ik keek je aan en had het gevoel dat ik je al jaren kende, ook al zag ik je nu pas voor het eerst. Ik bestudeerde ieder klein detail aan jou, en ook al waren al die details nieuw, het leek alsof ik ieder stukje van jouw lijf herkende. Jij was precies het meisje dat in ons leven hoorde. In mijn armen kwam je thuis, jij, deel van ons, maar ook zo jezelf. Na jouw geboorte genoten we van iedere seconde. Ik wist dat je niet lang bij me mocht blijven, maar je deed het zo goed dat we heel veel extra minuten kregen van de verloskundige. Minuten waarin we konden doen alsof alles normaal was, alsof je zo niet naar de NICU gebracht hoefde te worden. Het werden 90 heerlijke minuten. Toen liet ik je voor de eerste keer los; jij ging met papa naar de NICU, ik zou pas later volgen.

Vandaag een jaar geleden gleed jij onze wereld binnen. Meid, wat was je mooi. Vandaag hadden we samen met jouw grote broer je kamer op moeten sluipen om voor je te zingen. ‘Lang zal ze leven, lang zal ze leven, lang zal ze leven in de gloria.’ Maar vandaag is het stil. Heel stil. Er is geen lang zal ze leven, al elf maanden niet meer. Ik had je vandaag een mooie feestjurk aan willen trekken, zo’n roze met ruches en kant, zo’n jurk waarvan ik altijd riep ‘dat nooit!’ Ik zou genieten van jouw prachtige koppie erboven, versierd met die grote glimlach van je. Ik had vandaag iedereen willen laten zien hoe trots ik op jou ben. Ik had willen laten zien hoe goed jij jouw eerste, pittige, levensjaar had doorstaan. Papa en ik hadden vol trots willen showen hoe goed je door de operatie was gekomen. Maar vandaag kunnen we alleen nog laten zien hoe oneindig veel liefde en trots we voor je voelen.

Vandaag een jaar geleden veranderde jij ons leven voorgoed. Dat had ik willen vieren. Ik had vandaag met jou door de kamer willen dansen. Maar mijn armen zijn leeg. Stiekem doe ik het af en toe. Dan sluit ik mijn ogen, hoop ik dat niemand het ziet en dan dans ik. In mijn eentje. Met jou onzichtbaar in mijn armen. Dan voel ik weer heel even hoe jij tegen mijn schouder ligt, warm en veilig. Dan voel ik jouw haartjes weer kriebelen onder mijn kin. En ik dans. Ik dans alsof je bij me bent.

Vandaag dans ik met lege armen en dank ik dat je in ons leven kwam. Jij blaast geen kaarsjes uit. Je hebt geen feestmuts op. Je hebt geen feestjurk aan. Je krijgt geen pop, geen boekjes, geen blokkentoren. Vandaag brengen we bloemen naar je graf. En een cadeautje, dat wel. Want dat verdien je. Ieder jaar op deze dag zullen we jou een cadeau brengen, zullen we vieren dat je bij ons kwam.
Vandaag wil jouw broer een liedje voor je zingen, omdat je jarig bent. Hij wil dat jouw foto en jouw knuffel op een stoel gaan staan, zodat hij je toe kan zingen. Papa en mama zullen meezingen, gebroken, met tranen, maar stiekem geeft jouw broer je het allermooiste cadeau: hij viert jouw leven. Wat zijn papa en mama trots op jouw broer. Hij blijft jouw naam noemen, je blijft zijn kleine zusje en vandaag viert hij jouw leven.

Vandaag een jaar geleden veranderde onze wereld. Een golf van liefde benam ons de adem. De liefde die jij gaf was oneindig groot. Daar zijn we nog stil van. Je hebt iets veranderd in deze wereld. In ons leven, maar ook in het leven van een heleboel andere mensen. Je was zo puur, zo mooi en zo bijzonder. Je was er echt. Je maakte ons zielsgelukkig. Jij hebt ons voorgoed veranderd. Door jou is er een nieuwe dimensie aan ons leven toegevoegd. Vandaag vieren we jouw geboortedag; we vieren dat jij in ons leven kwam, we zullen genieten met verdriet in ons hart.

vandaag vieren we je geboortedag

Vandaag een jaar geleden stapte ik uit bed en diep van binnen wist ik het: dit is de dag, ze komt eraan. Vandaag word ik wakker met een olifant op mijn borst. Mijn eerste gedachte is aan jou. Er is geen verjaardag, er zijn geen slingers, er is geen feestmuts. Je bent er niet, en toch ook weer wel. Vandaag zullen we jouw leven vieren. Vandaag zullen we jouw naam noemen, Aimée, geliefde. We hadden geen betere naam voor je kunnen kiezen. Jij maakte ons leven completer. Jij paste perfect in ons gezin. Die plaats zal je voor altijd houden.

Vandaag is het een speciale dag. Vandaag vieren we de liefde, vieren we het leven van het meisje dat alles veranderde. Je zult ons hele verdere leven met ons meegaan, iedere dag, elk moment. En ieder jaar zullen we jouw geboortedag vieren, zullen we stilstaan bij de oneindige hoeveelheid liefde die jij gaf, ook al verliet je ons veel te vroeg. Wij zullen jouw kaarsje op de taart uitblazen en met onze ogen dicht wensen dat we jou op een dag terug zien.

Liefs,
mamma

Arianne (32 jaar) is getrouwd en moeder van Julian en Aimée. Na jarenlang gewerkt te hebben in de gezondheidszorg werkt ze nu als freelance tekstschrijver. Aimée werd geboren met het syndroom van Down en een zware hartafwijking, Na vier weken moesten ze haar laten gaan. Arianne schreef er het boek Zwarte Roze Wolk – Over liefde en loslaten over. 

Lees ook hoe de liefde ongelooflijk veel pijn deed toen Arianne de klein Aimée na vier weken los moest laten.

Lotje&co is het grootste platform voor gezinnen met een zorgintensief kind. Samen delen we verhalen om de meest verschrikkelijke gebeurtenissen draaglijk maken. Maak jij Lotje&co mogelijk?

 

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest