NIEUWS

het gaat niet alleen over drempels en obstakels

week van de toegankelijkheid

Vorige week was het de Week van de Toegankelijkheid: hebben mensen met een beperking toegang tot de samenleving, kunnen ze meedoen? Om de aandacht op deze vragen te vestigen werden veel activiteiten georganiseerd. En nee, toegankelijkheid gaat niet alleen over het verwijderen van drempels zodat je met je rolstoel naar binnen kunt.

TEKST Silvie Warmerdam

Er is vorige week een app gelanceerd; de Ongehinderd-app. Daarmee kan je leuke en toegankelijke plekken beoordelen. Maar ook locaties die jij heel toegankelijk vindt toevoegen aan de lijst. Best handig dus!
MKB-Nederland zet zich samen met veel verschillende partijen in voor meer toegankelijkheid in winkels en supermarkten. ‘Toegankelijkheid is ook (en misschien wel: vooral) een klantvriendelijke en open houding naar je klanten’, staat er in de tips. Tenslotte doen ook mensen met een beperking boodschappen.
Wat ons er trouwens aan doet denken dat een Albert Heijn in het Brabantse Sint-Michielsgestel, in navolging van de Engelse collega’s ook een stilte-uur heeft ingelast. Zodat klanten met bijvoorbeeld ASS rustig hun boodschappen kunnen doen. 

week van de toegankelijkheid is meer dan drempels

De minister ging in zijn terugblikvlog van afgelopen vrijdag ook in op de Week van de Toegankelijkheid. En ook hij had het vooral over het wegnemen van letterlijke obstakels, zodat je in je rolstoel met de trein kunt en alle kinderen kunnen genieten van de speeltuin.
Belangrijk, natuurlijk. Maar er zijn ook figuurlijke obstakels, die ervoor zorgen dat meedoen moeilijk is.
Missers in de Participatiewet bijvoorbeeld. Waardoor mensen met een beperking die willen en kunnen werken maar niet fulltime, minder verdienen, dan zij zouden krijgen als ze helemaal niet zouden werken. ‘Een weeffout in de wet ’ en ‘de regelgeving rondom het aannemen van werknemers met een beperking is een te grote brij’ meldt EenVandaag, midden in de Week van de Toegankelijkheid.

Bij Lotje&co waarderen we de aandacht die zo’n week met zich mee brengt, maar we hopen dat ook vandaag en morgen deze aandacht niet verslapt. 

Lees ook alles over over het stilte-uur dat een Engelse supermarktketen in al haar winkels heeft doorgevoerd. 

Lotje&co is er voor die vergeten groep mantelzorgers die het wat ons betreft meer dan verdient: de ouders van zorgintensieve kinderen. Steun jij hen ook?

https://www.lotjeenco.nl/lotjeco/het-platform-voor-gezinnen-met-een-zorgintensief-kind/doneren/

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest