Blog Huizer-maatjes

waarom en wanneer kies je voor een ouderinitiatief?

wel of geen woongroep

Bij veel zaken in het leven lopen de dingen zoals ze lopen en veel valt en staat met wie je tegenkomt, welke informatie tot je komt en op welk moment. Je neemt daarnaast ook weloverwogen beslissingen, bekijkt dingen zakelijk en rationeel en zo vorm je een idee of mening. Zo ook een paar jaar geleden, over onze dochter en wonen: 'We hebben een hecht gezin, Renée blijft heel lang bij ons. Als ze een jaar of 25 is gaan we wel eens nadenken en rondkijken. We hebben geen kapitaal dus zo’n huis gekocht en opgericht door ouders is niet aan de orde.'

TEKST Anneloes van Slooten

de woongroep koos ons
Tot ik bij Albert Heijn werd aangesproken door één van de ouders van wat nu Woongroep Huizer-maatjes is, om eens mee te draaien op een bijeenkomst. Zij waren met een paar ouders door toeval bij elkaar gekomen en in de fase van aftasten. Renée was 16 jaar en nee, zij ging daar niet wonen want al duurde het nog een paar jaar, wij vonden dat veel te jong. Maar gewoon eens meeluisteren kon geen kwaad.

Het idee sprak me aan maar na twee bijeenkomsten besloot ik toch af te haken. Toen ik dat telefonisch doorgaf kreeg ik de boodschap, wij weten het ook nog niet. Wij weten niet óf het er komt, niemand hoeft nog ergens voor te tekenen. Draai lekker mee, word wijzer voor later en geef het de tijd. Ik bleef meedraaien maar nog steeds níet direct voor Renée!

ik was om
Toen brachten we een ‘werkbezoek’ aan een woongroep die net geopend was. Ik liep daar rond en werd emotioneel. Wat was dit mooi, volwaardig, volwassen én veilig! Ik was om, dit is wat je wilt voor je kind. Wij draaiden mee, werden wijzer en kregen de tijd. En de spirit was goed en de invulling van de plannen werd steeds concreter. Ik zeg ‘ik was om’, omdat ik in het begin alleen meedraaide. Maar inmiddels zit mijn man in de bouwcommissie en Renée zelf wil alleen maar naar Ikea om spullen voor haar huis te kopen. De woongroep was zeker niet haar eigen beslissing, maar zij is meegegaan in het traject en daarmee is het voor haar gaan leven.

En ook nu komt de woongroep bij ouders en potentiele bewoners ‘op het pad’. En zij draaien een keer mee, zien de mogelijkheden, ervaren de sfeer en een enkeling haakt af, maar de meesten gaan daarna mee in het proces. Om wat zij voelen en ervaren en om redenen die voor hén weer belangrijk zijn.

En iedereen zal bij zijn eigen keuze vooral de voordelen zien en die verdedigen. Wij ervaren nu de rust dat we straks niet overhaast en om misschien een minder fijne reden iets móeten zoeken en we zijn heel blij met het feit dat Renée nu sowieso bij ons in Huizen kan blijven wonen! En dat wij zeggenschap houden en als ouders betrokken blijven, ja dat is heel bijzonder. Geen heel bewuste keuze, maar een heel mooie bijkomstigheid.

Woongroep Huizer-maatjes is een ouderinitiatief voor een nog te realiseren woonvorm met 24-uurs begeleiding, voor een groep van 18 jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking. Lees ookplannen maken en rekening met elkaar leren houden

Ook als je kinderen ouder worden, brengt Lotje&co je herkenning en erkenning; elke leeftijd heeft z’n eigen vragen, uitdagingen en leuke momenten. Blijf daarom lid

https://www.lotjeenco.nl/lid-worden

 

 

2 reacties op “waarom en wanneer kies je voor een ouderinitiatief?”

  • Marjolijn Ter Linden Oudshoorn schreef:

    Wat mooi geschreven Annelous. Wat fijn om dit van grond af aan mee te mogen maken. En wat mooi dat de jongeren de tijd krijgen om aan elkaar te wennen, zodat ze niet plompverloren bij elkaar in een vreemde omgeving komen te wonen. Ik volg jullie al een tijdje in de krant en op Facebook en ook hier bij Lotje en co. En vind het een mooi initiatief! Zelf werk ik al jaren in de zorg en zou willen dat ouders meer inspraak kregen, en meer betrokken zouden worden bij beslissingen die genomen worden. Zodat ze echt in het belang van de bewoners zijn. Ik wens jullie veel succes. Groetjes, Marjolijn

  • Anneloes van Slooten schreef:

    Goedemorgen Marjolein, dank je wel voor je leuke reactie. En mooi dat je ons initiatief volgt. We doen ons best om de mensen in Huizen erbij te betrekken. Je bent altijd welkom om contact op te nemen voor jezelf of als iemand uit je (werk)omgeving meer wil weten over de woongroep.

    Hartelijke groeten, Anneloes

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest