Blog Silvie

dilemma: mag je zorgintensieve kind wel of niet knuffelen?

wel of niet knuffelen

Oma Toos zit nog steeds in het gips en in een rolstoel. Ze woont tijdelijk in een zorgcentrum, waar Daniël en ik haar afgelopen zaterdag opzochten. Zo’n zorgcentrum waar zeker in het weekend, allemaal van die lieve vrijwilligers de koffie inschenken. 

TEKST Silvie Warmerdam

Samen met Daniël, duw ik de rolstoel het dorp in, zodat we gezellig kunnen lunchen in een restaurantje. Gelukkig heeft dat ene leuke tentje geen opstapje, ik kan oma zo naar binnen rijden.
Daan geniet van de aandacht, de appelsap en de uitsmijter. Ik negeer de blikken om me heen -als je met iemand in een rolstoel én een jongen met Down binnenkomt, kijken en reageren mensen nu eenmaal- en focus op oma en haar verhalen. 

Weer terug in het zorgcentrum, drinken we nog een kopje koffie in het gezamenlijk restaurant en dan is het tijd om weer naar huis te gaan. We hebben nog een lange rit voor de boeg.
Net op dat moment komt er een vrijwilligster naar ons toe: ‘Gaan jullie nu al weer?’
‘Ja, we hebben geluncht en moeten nog een eind rijden’, antwoord ik. Maar de vrijwilligster richt zich op Daniël: ‘Ben je bij oma op bezoek? Wat gezellig!’
Daan, aangemoedigd door haar open, vriendelijke blik, vertelt meteen dat we in een restaurantje hebben gegeten, Tot zijn genoegen vraagt ze wat hij gegeten heeft, zodat hij lekker kan uitweiden over z’n heerlijke gebakken eieren met kaas. Eten blijft toch zijn favoriete gespreksonderwerp. 

wel of niet knuffelen?

Voordat ik het in de gaten heb, geeft hij haar een knuffel, die ze lachend beantwoordt.
‘Hé Daan!’ reageer ik te laat bestraffend.
‘O nee mag niet, sorry. Ik mag wel een hand geven’, trekt hij zich terug en geeft de vrijwilligster netjes een hand.
Zij doorziet de situatie gelukkig meteen en kijkt me aan: ‘Sorry, ik was iets te enthousiast’ en schudt Daan z’n hand. 

Ik vind dit zo’n dilemma. De afspraak is dat hij alleen ons knuffelt en verder iedereen een hand geeft. Alleen door de lijn scherp te trekken, leert Daniël wat er wel en niet, wat wel en niet fatsoenlijk is. (En en passent leert hij zichzelf te beschermen tegen mensen met verkeerde bedoelingen.)
Maar ja, dan is daar die lieve mevrouw in het zorgcentrum. Het zit zo in zijn natuur om haar een knuffel te willen geven na zo’n gezellig gesprekje. Dat zal hij blijven doen. Moet ik hem dan corrigeren, terwijl hij alleen maar fatsoenlijk wil zijn?

Lees ook dat ik toen Daan klein was, vaak de discussie met de volwassene aan moest: ‘dat geeft toch niet…’

Lotje&co is het grootste platform voor gezinnen met een zorgintensief kind: de vergeten groep mantelzorgers. Help ons om hen overeind te houden en steun ons met een donatie!

https://www.lotjeenco.nl/lotjeco/het-platform-voor-gezinnen-met-een-zorgintensief-kind/doneren/

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest