Blog Lotjes keukentafel

op de wind heb je geen invloed, wel op hoe je de zeilen zet

wind mee

Ons gezin heeft de afgelopen jaren behoorlijk wat tegenwind gehad: de problemen als gevolg van de beperkingen van Dana en Romy, maar ook de diverse keren dat Martijn zijn baan verloor in de winter en de eindeloze strijd met het zorgkantoor over Romy’s PGB.

TEKST Renate

Moe gestreden maakten Martijn en ik een plan. We wilden onafhankelijk zijn in de opvang, begeleiding en opvoeding van onze kinderen en de ruimte hebben om leuke dingen te doen. Voor mij betekende dat minder zorgtaken thuis. Ik wilde naast moeder ook onderdeel zijn van de maatschappij.

Ik voegde de daad bij het woord en meldde me aan bij de PABO: een vierjarige, deeltijd opleiding tot leerkracht basisonderwijs. In 2011 studeerde ik af. Met dank aan Martijn die zich vier jaar lang een slag in de rondte gewerkt heeft om ons gezin en mijn studie te onderhouden. De avonden en weekenden die ik heb moeten studeren of aan mijn portfolio heb moeten werken, zorgde Martijn alleen voor onze dochters. Ook mijn ouders zijn goud waard: zij hebben gedurende mijn hele studie voor onze kinderen gezorgd op de dagen dat ik stage liep.

Ik viel met mijn neus in de boter, want op de school waar ik afgestudeerd ben, mocht ik meteen een volledig schooljaar vervangen. Met alleen de PABO ben je er vandaag de dag nog niet. Je moet daarna nog anderhalf jaar een losse opleiding bewegingsonderwijs volgen om de gymlessen te mogen geven. In januari 2013 was ik echt klaar met studeren.

wind mee

In augustus 2012 kon ik mijn geluk niet op: ik kreeg op een andere basisschool een vaste baan voor 2 dagen en een tijdelijke uitbreiding van 1 dag aangeboden. Thuis was het ook goed geregeld: Martijn ging 2 dagen minder werken en mijn ouders bleven 1 dag oppassen. Eind van het schooljaar 2012-2013 kreeg ik de mogelijkheid om mijn vaste 2 dagen voor een jaar uit te breiden naar een fulltime baan. Hoe bevoorrecht kun je zijn?

Martijn en ik pakten onze kans: we begonnen aan deel 2 van ons plan. Martijn nam ontslag en ik ging fulltime werken. Na een paar maanden voorbereiding startte Martijn in januari van dit jaar zijn eigen bedrijf wat hij combineert met de opvang van de kinderen. Voor ons de perfecte combinatie. Voor grote karweien is er ruimte tijdens de schoolvakanties, want dan ben ik thuis en ook mogen we een beroep doen op onze ouders.

Vorige week heb ik mijn handtekening mogen zetten onder een contract voor een vaste fulltime baan op een superleuke school met heel veel lieve collega’s. Ik kan mijn geluk niet op. Ons plan is gerealiseerd en ik wil deze blog afsluiten met een mooie spreuk die ik in Martijns agenda schreef voor de start van zijn bedrijf: ‘Op de wind heb je geen invloed, wel op hoe je de zeilen zet.”

Renate (37) is getrouwd met Martijn (35) Samen hebben ze 2 dochters van 11 jaar, een één-eiïge tweeling. Dana heeft PDD-NOS en Romy klassiek autisme en een verstandelijke beperking. Martijn heeft een eigen folie- en schildersbedrijf en Renate is leerkracht in het basisonderwijs. 

Lees ook hoe jij er achter kunt komen wat jouw blokkeert in het durven dromen.

Lotje&co deelt verhalen over dromen, dromen die we allemaal hebben maar die we soms zijn vergeten, niet aandurven of waarvan we denken dat ze onhaalbaar zijn. Als vriend van Lotje&co maken we elkaars dromen mogelijk.

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest