NIEUWS

per 1 januari krijgt iedereen die 18+ is een Wmo-abonnement

Wmo-abonnement

Per 1 januari 2019 krijgt iedereen die achttien jaar en ouder is en gebruik maakt van zorg via de Wmo een abonnement met een vast tarief. Dit abonnement vervangt de eigen bijdrage(n), we schreven er al eerder over. Het is een besluit dat gemengde reacties oproept. 

TEKST Silvie Warmerdam

Als je achttien jaar of ouder bent, betaal je nu een eigen bijdrage voor zorg, die afhangt van de gemeente waar je woont, je inkomen, of je een partner hebt, wat zijn of haar inkomen is en of je nog andere zorg ontvangt. Het CAK heeft er zelfs een rekenhulp voor online staan.
Er is sprake van een onduidelijke stapeling van zorgkosten, ook omdat verschillende gemeenten verschillende tegemoetkomingen hebben wegbezuinigd.
Ieder(in) noemt de invoering van een Wmo-abonnement dan ook ‘een belangrijke eerste stap om de stapeling van zorgkosten aan te pakken’. Omdat je bij een abonnement van te voren weet waar je aan toe bent en dus niet voor verrassingen komt te staan. 

Wmo-abonnement vergroot de zorgvraag

Per 1 januari gaan alle 18-plussers voor zorg uit de Wmo €17,50 per vier weken betalen. De Raad van State bracht een advies uit over deze maatregel en vindt dit bedrag veel te laag: ‘De hoogte van de voorgestelde vaste maximum eigen bijdrage (abonnementstarief) is zodanig dat er vanuit gegaan kan worden dat dit geen remmende werking zal hebben op de ondersteuningsvraag. Er wordt zelfs een aanzuigende werking verwacht.’
Ook vindt de Raad van State dat een landelijk abonnement haaks staat op het uitgangspunt van de transitie in de zorg. De gemeenten zijn verantwoordelijk en zouden dus ook zelf moeten kunnen sturen op de kosten.
Bovendien vindt de Raad het onduidelijk waarom het kabinet kiest voor een vast bedrag, dat niet afhankelijk is van het inkomen of vermogen van de gebruikers.

Ook de gemeenten hebben kritiek. Ook zij vrezen een toename van de vraag naar zorg en voorzieningen. En dat kost extra geld. Onderdeel van de maatregel is dan ook een compensatie voor de gemeenten. Minister Hugo de Jonge reageert op deze kritiek met de opmerking dat de gemeenten hun verantwoordelijkheid houden om de zorg op orde te hebben.

Wmo-abonnement goede eerste stap

Ieder(in) daarentegen is blij met de maatregel. Er komt een einde aan de enorme verschillen tussen gemeenten en aan de stapeling van zorgkosten. Ieder(in) verwacht dat zo’n 180.000 huishoudens voordeel hebben van de maatregel. Wel gaat de lobby-club in de gaten houden of de gemeenten ‘met de invoering van het abonnementstarief niet gaan beknibbelen op de hulp en ondersteuning – of dat ze de kosten gaan afwentelen. Voorop staat dat mensen de passende zorg en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben.’

Dit Wmo-abonnement is volgens Ieder(in) een belangrijke eerste stap want ‘als het kabinet de stapeling van zorgkosten echt wil aanpakken, dan is er meer nodig.’

Lees ook waarom we al eerder schreven dat een abonnement op de Wmo een goed idee lijkt. 

Lotje&co is er voor alle ouders van zorgintensieve kinderen. Ontwikkelingen in de zorgbureaucratie gaan ons allemaal aan, daarom houden we je op de hoogte. Als donateur maak je dat mogelijk!

https://www.lotjeenco.nl/lotjeco/het-platform-voor-gezinnen-met-een-zorgintensief-kind/doneren/

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest