Blog Huizer-maatjes

en dan gaan ze toch echt een keer het huis uit…

woongroep

Vanaf de geboorte van onze oudste zoon heb ik geleerd om geen lange termijnplannen voor hem te maken en per dag de mogelijkheden te ontdekken. 'De tijd zal leren wat hij wel of niet zal kunnen', werd ons verteld na zijn geboorte.

TEKST Marlous van Grieken

Nu, achttien jaar later, werkt Tim vier dagen per week bij de Tomin Groep en staat hij op het punt om het huis uit te gaan. Ondertussen denk je ervaringsdeskundige te zijn in het maken van de juiste beslissingen voor je kind, maar niets is minder waar. Na de keuzes van de juiste school, de juiste sport, de juiste hobby’s, de juiste begeleiding, staan we nu voor de keuze van de juiste woonvorm.

We geloven dat Tim zich nog meer kan ontwikkelen als hij ‘zelfstandig’ woont. Maar waar past hij het beste en waar vindt hij gelijkgestemden? Met wie zal hij samen de ontdekkingsreis aangaan naar volwassenheid en zelfstandigheid?

Na zoektochten op internet, gesprekken met andere ouders en instellingen hebben we uiteindelijk gekozen om ons aan te sluiten bij een particulier ouderinitiatief: Woongroep Huizer-maatjes. Als het goed is wordt de woning medio 2019 opgeleverd.

Het mooie aan een ouderinitiatief is dat je als ouder betrokken bent bij de opbouw van de woongroep. Je kunt meedenken over de bouw, de inrichting, de begeleiding, de regels. Daarnaast zijn er natuurlijk ook risico’s, zeker bij het opstarten van een woongroep. Denk aan:
Krijgen we de juiste locatie? Dus in een woonwijk, bij winkels en openbaar vervoer in de buurt. Als het goed is horen we dit voorjaar meer.
Vinden we genoeg bewoners? We hebben nu elf bewoners die zich hebben ingeschreven. Om het financieel haalbaar te maken hebben we achttien bewoners nodig.
Hoe gaan we het financieren? Krijgen we genoeg sponsoring en subsidies binnen om alles goed in te richten en de juiste zorg te bieden aan de bewoners?
Je bent als ouders met elkaar aan het ondernemen voor je kind.

Onze eerste kennismaking met de Huizer-maatjes was op een ouderoverleg. Eigenlijk was ik toen meer nieuwsgierig naar de toekomstige bewoners, maar ik realiseer me steeds meer dat we het met de ouders moeten doen. Wij zijn medeverantwoordelijk en dan is het erg belangrijk dat er een goede klik is met de ouders.

Daarnaast regelen we meerdere leuke uitjes voor de kinderen zodat ze niet plotseling bij elkaar wonen. Ze leren elkaar kennen en weten al wat ze aan elkaar hebben voordat ze in één huis wonen.

Voor de zorg werkt Woongroep Huizer-maatjes samen met Amerpoort. Het is fijn om te weten dat deze expertise uit handen wordt genomen zodat wij ons op alles wat verder speelt, kunnen richten.

Gelukkig hebben we ook contact met andere particuliere woongroepen die al gestart zijn en er is een comité van aanbeveling. Hier kunnen we veel van leren, want we gaan zeker nog een spannende tijd tegemoet met de verdere opbouw van ‘onze’ woongroep.

Woongroep Huizer-maatjes is een ouderinitiatief voor een nog te realiseren woonvorm met 24-uurs begeleiding, voor een groep van achttien jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking. Elke maand blogt één van de ouders over zijn of haar ervaringen.

Ook in Delft hebben ouders het initiatief genomen om een woongroep op te richten!

Lotje&co is er ook voor ouders van oudere kinderen, daarom ben je lid.

samen maken we Lotje mogelijk

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest