Blog Elise

eindelijk kan oma haar kleinzoon eens blij maken

oma van zwaar gehandicapt kind

Mijn moeder houdt ervan om iedereen die haar lief is geld toe te stoppen. Met acht kleinkinderen komt ze wat dat betreft prima aan haar trekken. Mijn vader ziet met lede ogen aan hoe de biljetjes van tien en twintig (die van vijftig geeft ze stiekem) op hoogtijdagen het huis uitvliegen. Maar er is één kleinkind aan wie ze niets kwijt kan. De gehandicapte.

TEKST Elise van der Velde

‘Ik vind het zo zielig!’ verzucht ze regelmatig. Wat kan ik hem dán geven? Ik antwoord al jaren dat het niet zielig is, Ties heeft geen benul van geld. Hij kan er ook niets mee, materiële wensen heeft hij niet. Net als zijn broer en zus krijgt hij zakgeld, maar het lijkt hem vrij weinig te interesseren. Tot dit jaar.

Dit jaar heeft hij een grote liefde opgevat voor een superleuk project op zijn school: De Eetkeet. De Eetkeet is een door de kinderen bemande kantine met koffie, thee, limonade, broodjes en lekkers.

Eens in de zoveel tijd heeft Ties ‘dienst’ en verkoopt hij met klasgenootjes eten en drinken aan leerlingen en personeel tijdens de lunch. In zijn spraakcomputer hebben we samen met de logopediste zinnetjes gezet die hij in de Eetkeet kan gebruiken. ‘Wil je iets drinken?’ ‘Anders nog iets?’ ‘Alsjeblieft’ en ‘Dank je wel’.

De foto’s uit de Eetkeet zijn geweldig. Ties straalt in zijn rol van gastheer. Weliswaar een gastheer die jou nog geen zakje chips kan aangeven, maar bij niemand voel je je welkomer dan bij hem. Het geeft mij weer enigszins vertrouwen in de toekomst. Zet hem ergens neer waar reuring is (en eten) en hij komt de dag met plezier door.

Maar misschien nog leuker dan achter de bar staan, vindt hij het tegenwoordig om zelf geld uit te geven. Zoals altijd duurde het even voordat we daar achterkwamen.
‘O jee. Eekee,’ liet hij weten voor het slapengaan. O jee is een nieuwe kreet van hem. Zit er een spalk niet goed, staat de televisie op zwart, of zijn de luiers op op school? Dan biedt ‘O jee’ uitkomst. We vragen net zo lang door tot we weten waar de paniek om is. Maar ‘eekee’ was nieuw.
‘Eten? Heb je honger?’
‘Nee. O jee. Eekee.’
‘Esmee? Was er vandaag iets met Esmee? Tante Esther, wil je tante Esther bellen?’
Het was zijn broer die bedacht dat het om de Eetkeet ging. En de toevoeging ‘kope’ van Ties zelf, zorgde ervoor dat het kwartje viel, om maar in de terminologie te blijven.

Dus nu zorgen we dat zijn portemonnee elke week goed gevuld is met muntjes. Tot groot plezier van oma, die zich eindelijk niet meer schuldig hoeft te voelen dat ze haar spastische oogappel discrimineert.

Lees ook: over het weekend dat Ties z’n opa zeventig werd en er iets mis ging op het invalidetoilet

Lotje&co is voor álle gezinnen met een zorgintensief kind, ongeacht de beperking. Word lid of steun ons als donateur!

https://www.lotjeenco.nl/lid-worden

 

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest