Agenda

7 documentaires die je eigenlijk niet mag missen

IDFA documentaires

Lotje&co gelooft in de kracht van het verhaal. Geschreven, gesproken of verfilmd. Maakt niet uit.

TEKST Veronique Werz

Van 14 t/m 25 november 2018 is er weer het grootste documentairefestival in Amsterdam, de IDFA. Een festival waar prachtige verhalen over uiteenlopende onderwerpen worden verteld. We zochten het uit en tippen zeven documentaires die indruk op ons maakten. En we gaan meteen los met de meest heftige van de zeven.

Der Pannwitzblick – 90 min

Niet de leukste film maar wel een belangrijk document vinden wij. Deze documentaire maakt pijnlijk zichtbaar hoe het zou zijn als we in de tijd van het fascisme hadden geleefd met onze kinderen. De ‘niet-normale’ mens die verdween in vernietigingskampen. De documentairemaker laat zien dat er nog steeds met een bepaalde blik wordt gekeken naar mensen die anders zijn, dat dat niet weg is.

 

IDFA

Full of Dreams -20 min

Anne Fee (10) woont samen met haar ouders, haar broer en acht mannen met een verstandelijke beperking in een Thomashuis. Ze ontdekt dat er duidelijke verschillen zijn, maar ze ervaart ook dat de belevingswereld veel overeenkomsten heeft. Met een belangrijke kanttekening dat Anne Fee het huis zal verlaten en haar eigen pad zal gaan, en dat is voor de bewoners niet erg waarschijnlijk.

 

IDFA

Inseparable – 52 min

Als ware liefde bestaat dan zijn Jean-Paul en Anne daar het levende bewijs van. Anne heeft een verstandelijke beperking maar dat lijkt voor Jean-Paul geen enkele rol te spelen. Anne is de vrouw van zijn dromen. Jean-Paul die zelf als kind leed aan polio kent diverse lichamelijke beperkingen. Hij is inmiddels ook mantelzorger voor zijn eigen ouders. Samen wonen ze in een volgestouwd huis op het Canadese platteland.

 

IDFA

Juhna’s Planet – 108 min

Junha is 11 jaar en vindt het ongelooflijk spannend om aan het nieuwe schooljaar te beginnen. Zo spannend dat hij zomaar kan gaan slaan en spugen waardoor klasgenoten hem uit de weg gaan en leraren hem met engelengeduld in bedwang proberen te houden. Uiteraard rijst de vraag of Junha met zijn ernstige gedragsproblemen wel in deze klas thuishoort.

 

IDFA

De chaque instant – 105 min

Er is een enorm tekort aan verpleegkundig personeel dat weten en ervaren we allemaal. Maar hoe leid je jonge mensen op in de zorg? Hoe leer je ze om te gaan met pijn, ziekte, angst en de dood? In deze documentaire volgt de filmer drie jaar lang leerlingen aan de verpleegopleiding. Het laat mooi zien hoe het gehele leerproces zijn ups en downs kent. En helaas haalt niet iedereen de eindstreep.

 

IDFAFantasy Fantasy – 33 min

De zusjes Molly en Smilly (11) nemen ons mee in hun wereld van autisme. Ze zijn zelfbewust en durven vragen te stellen die wij als ouders niet altijd durven te stellen. De relatie tussen de twee zusjes is behoorlijk symbiotisch. Maar nu breekt de puberteit aan en dringt de echte wereld zich steeds meer aan hen op. Hoe gaan ze daarmee om? En wat heeft het voor impact op hun relatie?

 

IDFABuddy – 86 min

Zes geleidehonden en hun baasje worden een tijd lang gevolgd. Ook de zoon van onze vaste blogster Mandy wordt gefilmd. Zo vertelt hij hoe zijn trouwe vriend Utah hem perfect aanvoelt als hij verdrietig is. De filmster brengt het prachtig in beeld en stelt de vraag wat de honden voor deze zes mensen betekenen. Is het liefde, loyaliteit of simpelweg een werkrelatie?

Als gezegd gelooft Lotje&co in de kracht van het verhaal. Het delen en schrijven van verhalen zorgt ervoor dat ouders van een zorgintensief kind gehoord en gezien worden. Zorg jij met ons dat deze verhalen gedeeld worden?

https://www.lotjeenco.nl/lid-worden

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest