Blog Saskia

letterlijk ziek zijn van de stress

ziek van de stress

‘Mam hoe zit dat met adrenaline? Is dat een goed stofje?’ Ik leg aan Merlijn uit dat adrenaline enorm belangrijk is in stressvolle situaties die levensbedreigend zijn. Dat deze stof je helpt om te vechten, vluchten of te verstijven. Dat het niet erg is dat we stress hebben, als het maar niet te lang duurt, omdat dat schadelijk is voor ons lichaam. Dat maakt je ziek. Dat het goed is dat als je stress hebt ervaren op een dag dat je daarna herstel gaat inzetten in de vorm van de goede stofjes aanmaken. Zoals endorfine, serotonine, dopamine, oxitocine.  Dat er veel filmpjes zijn op het internet over stress en over goede stoffen.

TEKST Saskia Buma 

Voordat Merlijn en mijn ouders een paar dagen naar ons op Ibiza komen, klaagt Merlijn al een tijd over zijn oor. De huisarts heeft een goed gesprek met hem, want er is niet veel meer aan de hand dan wat vocht in zijn oor. Maar door het dalen van het vliegtuig op Ibiza krijgt hij meer pijn in zijn oren en nu ook keelpijn erbij. We hebben een paar superfijne dagen met veel rust en zon en vliegen allemaal terug naar Nederland op een zondag. Vervolgens wordt hij weer zieker! Hij heeft precies dertig uur om bij te komen. De volgende avond vliegen we naar Finland. Om te gaan filmen voor de documentaire serie die Merlijn aan het maken is.

ziek van de stress

Na een nachtje rust moeten we vroeg op pad om te filmen op een school in Helsinki. En dan wordt Merlijn zieker en wil hij alleen nog maar liggen. In de middag gaat hij nog mee naar een afspraak maar daarna is de koek echt op.
De volgende dag zitten we in een Finse huisartsenpraktijk. De huisarts kijkt in de oren en keel van Merlijn. Die de pijn omschrijft als messen die hem steken. De huisarts is aan het twijfelen want er is helemaal niks te zien! Wel een enorme hoge bloeddruk. Dus gaat de arts hem testen met wattenstaafjes in de keel voor streptokokken. Maar ook dat is negatief. Er is niks aan de hand volgens de arts, hij denkt aan psychosomatische klachten. (red: psychosomatische klachten zijn lichamelijke klachten die een psychische oorzaak hebben)

Met paracetamol zijn we nog opnames gaan maken, maar daarna is Merlijn veel aan het rusten op bed. Eenmaal weer thuis wordt het nog erger en hoest hij de longen uit zijn lijf. Dus terug naar de eigen huisarts die weer een heel goed gesprek met hem heeft en ook zij kan helemaal niks vinden behalve een hoge bloeddruk. Na even wachten doet ze de meting opnieuw en ja hoor de druk is al wat gezakt. Hij vertelt haar over de stress die hij elke dag ervaart en dat hij heel vaak fysieke pijnen heeft. Komt dat nu door zijn autisme of door hemzelf? Ze gaat een coach zoeken en daar is hij blij mee. Na een uurtje thuis is hij weer beter en is het hoesten ook opgehouden. 

Merlijn begint te begrijpen wat stress allemaal doet met hem. Hij is op zijn zestiende met dingen bezig, die ik pas sinds een paar jaar mee ontdekt heb. Dus hebben we het hier nu thuis over de goede stofjes aanmaken. En hoe het zelfhelend vermogen van de mens werkt.
Ik blijf vol verwondering over zijn denken en zijn ervaringen. Ik voel me weer enorm geraakt door zijn struggle elke dag, dat levert mij ook stress op. En dat is dan weer mijn eigen proces. 

Dus is het van belang dat ik zorg voor mijn eigen goede stofjes. Veel lachen met mijn lieve vriend. Heel veel wandelen op het strand nu mijn knie het weer toelaat. Heel veel knuffelen. Mediteren. Mooie plannen maken voor de toekomst en mijn sociale netwerk omarmen. Daar word ik dan weer blij van. 

Lees ook hoe het universum Merlijn wel eens te hulp schiet
En ook hoe jij zelf ervoor kunt zorgen dat ook jij voldoende tijd en rust neemt door een dag helemaal voor jezelf in te plannen, want een zorgintensief kind is een baan erbij.

Lotje&co is er voor ouders van zorgintensieve kinderen; elke dag, 7 dagen in de week zorgen we voor erkenning en herkenning doordat we persoonlijke verhalen delen. Met jouw steun kunnen we dat blijven doen!

https://www.lotjeenco.nl/lotjeco/het-platform-voor-gezinnen-met-een-zorgintensief-kind/doneren/

 

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest