Blog Saskia

hoe zingeving helpt om in beweging te komen

zingeving

Merlijn en ik gaan regelmatig naar het strand voor een chocomelk en koffie. We laten de honden uit, gaan gezellig bij de vaste strandtent in Petten zitten en bespreken dan allerlei zaken die ons bezighouden. Vanmorgen was het prachtig weer, strak blauwe lucht met zon en geen wind. Merlijn stak van wal.

TEKST Saskia Buma

‘Ma, als je geen zingeving hebt dan word je depressief. Dat weet ik door mijn eigen ervaring en ik zie het bij vrienden. De vraag of je het wel gaat redden in de wereld en hoe dan, is een grote gedachtestroom die dan maar blijft komen. En als je dan depressief bent dan kun je bijna niet meer in beweging komen. Ik weet dat het enige wat helpt zingeving is! Weten dat het goed komt. Ook al kun je niet naar school en ben je anders dan anderen, dat je vertrouwt dat je er wel komt. Dat je dingen gaat doen die je leuk vind en daar ook geld mee kunt verdienen.’

Ik vraag hoe het nu voor hem is: ‘Heb jij nu dat vertrouwen?’
Hij kijkt me recht aan met zijn blauwe ogen: ‘Ik vind het soms nog moeilijk. Ik kan soms heel groots denken en daarna kan ik alle obstakels zien die ik nog tegen kan komen en daarna probeer ik dan oplossingen te vinden daarvoor.’

We raken in een gesprek over Walt Disney. Ik leg uit dat Walt Disney zijn ideeën altijd via verschillende brainstormsessies liet verlopen. De dromer, de realist en de criticus. En dat hij dan ook in verschillende kamers ging zitten om zo helemaal vrij te kunnen brainstormen.
Merlijn begint te lachen: ‘Dat doe ik dus altijd al in mijn hoofd! Ik ga dan nadenken over mijn eigen bedrijf met allemaal medewerkers, waarmee ik films maak. Dan kan ik denken over Amerika en IJsland waar ik dan ga wonen en werken. Maar dan denk ik ook weer: hoe ga ik dat dan doen? En: ga ik dat wel redden? Dan probeer ik te denken aan stappen zetten, wat kan ik nu doen en dan daarna? Ik volg gewoon ook een heel ander pad dan anderen, dat maakt me soms onzeker.’
‘En,’ vraag ik dan,‘hoe kun je dan vertrouwen krijgen? Zou het bijvoorbeeld helpen als er geld op jouw rekening binnenkomt waar je voor gewerkt hebt? Zou dat een eerste stap kunnen zijn naar vertrouwen dat je het wel gaat redden in de wereld?’
Merlijn denkt heel diep na en maakt er een voorstelling van. ‘Dat zou chill zijn!’

Mijn gedachten gaan naar de opnamedag van Het is hier autistisch met Filemon Wesselink. Filemon vertelde ons aan het einde van de opnames dat Merlijn hem aan zichzelf deed denken toen hij vijftien jaar was. Hij fantaseerde groots over zijn droom in de filmindustrie. Dat hij films zou gaan maken. Voor Filemon is het uitgekomen, alleen niet achter maar voor de camera.

Als ik mijn wandelingen maak aan zee dan zie ik Merlijn voor me met een filmcamera in de natuur, ik zie zijn bedrijf met mensen die het leuk hebben met elkaar. Ik zie hem in een donkere stille kamer films monteren. Ik zie hem vrij en gelukkig. En niet alleen hij, maar ook zijn broer. Volwassen mannen die stevig staan in het leven. Die kunnen dromen, kritisch durven zijn en hun oplossingen kunnen bedenken.

PS 1 maart om 21:50 op NPO 3 is Merlijn te zien in de tweede serie Het is hier autistisch van Filemon Wesselink.

Merlijn heeft veel zelfinzicht; ook in hoe het in zijn lichaam werkt. 

Lotje&co is er ook voor ouders van kinderen die al wat ouder zijn! Word daarom lid

https://www.lotjeenco.nl/lid-worden

 

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest