NIEUWS

onder druk je zorgintensieve kind afstaan voor adoptie

adoptie
12 januari 2018

Adres Onbekend is een radioprogramma op de zondagmiddag, dat al 46 jaar familie, vrienden en onbekenden herenigt. In de uitzending van 7 januari zat een prachtig verhaal, waar we een brok in onze keel van kregen. Luister mee!

TEKST Silvie Warmerdam

De uitzending keek terug op de meest opzienbarende herenigingen in 2017. En zo kwam de Australische Margot weer aan het woord (vanaf 34.30). In het Engels en af en toe Nederlands vertelde ze over haar zoon Andreas.
Eind jaren zeventig was ze docente in Leiden en raakte zwanger. Ze beviel 37 jaar geleden van Andreas, een jongetje met Downsyndroom. Onder druk van haar man stond ze Andreas een paar dagen na de bevalling af voor adoptie. Maar ze vergat hem nooit. Haar man was stellig, had zijn beslissing meteen na de bevalling genomen.
Aan de telefoon vertelde ze dat ze niet herenigd wil worden met haar zoon, maar dat ze graag wil weten hoe het met hem is. En hem uit wil leggen dat het haar spijt en het een foute beslissing was: ‘I have many, many regrets’.
Het radioprogramma vond Andreas terug in Londen, waar zijn Nederlandse adoptiegezin woont. Hij woont op zichzelf, werkt en rijdt paard. Margot is blij om te weten dat het ‘zo’n leuke vent’ is geworden.

zwangere in de bieb
Jannie, de Nederlandse vriendin van Margot die de zoektocht naar Nederland haalde, is in de studio en vertelt wat er gebeurde na de uitzending.
‘Na de uitzending, liep ik de bibliotheek binnen en daar zag ik een vrouw die driftig naar boeken aan het zoeken was. Ik maakte een opmerking en we raakten aan de praat. Ze vertelde dat ze in verwachting  was. Net toen ik haar wilde feliciteren zei ze: “Maar het kind heeft het syndroom van Down. Ik heb besloten om het weg te laten halen. En wel zo snel mogelijk.”
‘Ik vroeg of ik haar een verhaal mocht vertellen en op haar aarzelende knik, vertelde ik over Andreas. En over Margot’s intense pijn 37 jaar lang. Toen ze weg moest, pakte ze mijn hand en keek me recht aan: “Ik weet het nu zeker. Je verhaal heeft me zo ontroerd, ik hou mijn kindje.” Ze bedankte me en toen was ze weg…’

Dit verhaal over adoptie doet ons denken aan het boek ‘Gebroken Licht’ van Kim Edwards.

Lotje&co houdt je op de hoogte van serieus én persoonlijk nieuws. Word donateur, dan kunnen we dat blijven doen!

word donateur van gezinnen met een zorgintensief kind

Geef een reactie

site De Heren Van

Pin It on Pinterest