NIEUWS

hè lekker: alle zorgwetten snel en simpel uitgelegd

zorgwetten

Ha, daar zaten we op te wachten - of in ieder geval ik, als niet zo heel erg kleine lettertjes-fan. Een frisse flyer waarin nu eens haarfijn wordt uitgelegd via welke wet je wát kunt aanvragen voor je zorgintensieve kind. Waar die letters precies voor staan én wat de wet regelt. Je kunt de folder hieronder downloaden, maar we zetten de 'top 3' alvast voor je op een rij. Lees je even mee? 

TEKST Elise van der Velde

 


1. de Wlz: De Wet langdurige zorg

Sommige mensen met een beperking hebben 24 uur per dag zorg en ondersteuning nodig. Zij hebben altijd iemand dichtbij nodig voor toezicht. En ze hebben deze zorg en ondersteuning hun leven lang nodig. Voor deze mensen regelt de Wet langdurige zorg (Wlz) de zorg en ondersteuning.

wat regelt de Wlz?
De Wlz betaalt alleen de zorg en ondersteuning voor mensen bij wie duidelijk is dat zij altijd veel zorg en ondersteuning nodig hebben. Ook is duidelijk dat dit nooit anders zal worden of zal verbeteren. Het gaat om mensen met een lichamelijke, verstandelijke of meervoudige beperking. Heeft iemand alleen psychische problemen? Of is het nog niet duidelijk dat hij zijn hele leven lang altijd iemand om zich heen nodig heeft voor zorg en ondersteuning? Dan kan hij (nog) geen gebruik maken van de Wlz.

2. de Wmo: De Wet maatschappelijke ondersteuning

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zorgt ervoor dat je zelfstandig kunt blijven wonen. En dat je de zorg en ondersteuning krijgt die je nodig hebt. De Wmo zorg ervoor dat mensen gewoon mee kunnen doen. De Wmo is voor mensen vanaf 18 jaar. In de wet staat overigens wel een uitzondering die niet in deze folder is meegenomen. Het gaat dan namelijk om een maatwerkvoorziening of een persoongebonden budget ten behoeve van een woningaanpassing voor een minderjarige. En dus kan je ook in aanmerkingen komen voor de Wmo met een minderjarig kind.

wat regelt de Wmo?
De gemeente voert de Wmo uit. Dat betekent dat de gemeente jou moet helpen als je het niet redt om alleen thuis te wonen. Bijvoorbeeld: omdat je door je beperking dingen niet goed begrijpt; omdat je moeilijk contact maakt met mensen; omdat je ondersteuning nodig hebt bij het huishouden; omdat je ondersteuning nodig hebt bij het reizen of omdat je bezigheden voor overdag zoekt (dagbesteding).

3. de Jeugdwet
Ben je jonger dan 18 jaar en heb je zorg of ondersteuning nodig? Dan krijg je te maken met de Jeugdwet. De Jeugdwet regelt de meeste zorg en ondersteuning voor kinderen en jongeren tot 18 jaar. De gemeente moet hier voor zorgen. De Jeugdwet wil ook dat het duidelijk is voor gezinnen wie de zorgverleners en ondersteuners zijn. En dat zorgverleners en hulpverleners niet langs elkaar heen werken. Het is belangrijk dat gezinnen eigen regie blijven houden. En dat er voor ieder gezin een eigen plan komt.

wat regelt de Jeugdwet?
Via de Jeugdwet kun je begeleiding, Kortdurend verblijf (logeren), Verblijf in een instelling, Persoonlijke verzorging, Verpleging en Behandeling regelen. Wel is het zo dat kinderen vaak meerdere vormen van ondersteuning nodig hebben. Je kunt zorg en ondersteuning vanuit de Jeugdwet krijgen met een Persoonsgebonden Budget (PGB) of met Zorg in Natura (ZiN).

In het frisse, makkelijk leesbare digitale folder vind je ook nog informatie over de Zorgverzekeringswet en een update vanaf 1 januari 2018. Je kunt de folder over de zorgwetten hier lezen. De folder is vooral geschikt voor als je zorgintensieve kinderen 18 jaar of ouder is.

En hier kun je lezen hoe het zit met de leeftijdsgrenzen op de verschillende zorgwetten?

Lees ook:  Wat is nu dé aanpak  voor PGB-fraude?

Lotje&co is er voor gezinnen van zorgintensieve kinderen. We brengen elke dag weer nieuws, verhalen, (agenda)tips en winacties. Ben jij al lid?

https://www.lotjeenco.nl/lid-worden

Eén reactie op “hè lekker: alle zorgwetten snel en simpel uitgelegd”

  • Angelique schreef:

    Mijn zoon is zwaar autistisch en ook het CIZ ziet dat hij nooit zonder 24uur zorg in de nabijheid kan. Toch krijgt hij geen WLZ want zijn IQ zit boven de 70. Wajong was geen probleem. Zij zagen direct dat hij regelmatig op het niveau van een kleuter zit in zijn zelfstandigheid. Hij heeft lvb zorg nodig, maar dat mag ik niet inkopen met WMO geld…..

Geef een reactie

site De Heren Van

Benieuwd naar de rest van het verhaal?

Lees dan rustig verder. Wij willen met onze verhalen zoveel mogelijk mensen bereiken, en zo gezinnen met een zorgintensief kind ondersteunen.

Maar dit kunnen wij alleen doen dankzij betalende lezers. Draag jij ons werk een warm hart toe? Doneer eenmalig of word trouwe vriend van Lotje!

>>Sluit deze pop-up om eerst verder lezen

word vriend

  • Ik word trouwe vriend
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Pin It on Pinterest